Datum zveřejnění: 
4. 11. 2017

Hráči reprezentace Vysoké školy ekonomické (VŠE) v prvním zápase podlehli Českému vysokému učení technickému (ČVUT), o třetí místo už se ale připravit nenechali. Pomohla jim také podpora z tribun, která svěřence ekonomky hnala za vítězstvím ve druhém zápase. Na střídačce se jim dostalo také povzbuzování od rektorky VŠE Hany Machkové. Pohár primátora sedmé Hokejové bitvy podle očekávání mnohých už pošesté vyhrála Univerzita Karlova.

Fanoušci ekonomky byli v holešovické hale slyšet už od prvního zápasu proti ČVUT. Neúnavně hnali hráče VŠE do útoku a skandovali „ekonomka, ekonomka“ a hravě tak přeřvali sotva poloviční kotel techniků. V první patnáctiminutovce měli hokejisté šance na obou stranách, ekonomům se dokonce podařilo ohrozit soupeřovu branku vícekrát. „Hrajeme jednoducho, nič nekomplikujeme, snažíme se dorážať. Dlho sme spolu nehráli, ale jsme na dobré cestě,“ řekl během přestávky iListu první slovenský kapitán reprezentace VŠE Peter Hupka.

Z první vstřelené branky se ale nakonec radovalo ČVUT. Ekonomové ale záhy vyrovnali – o jejich první branku se postaral Adam Hyršl. Podařilo se mu skórovat v oslabení a hala znovu ožila. Dalšího zvednutí z lavic se už ale fanoušci nedočkali. Necelé čtyři minuty před koncem lovil brankář Adam Uhlík v sítí další střelu z hokejky techniků. VŠE už se zápas otočit nepodařilo a nezbylo jim než čekat na soupeře o třetí místo.

I přes prohru si hráči zápas užili. „Bylo to skvělý hrát proti sobě v takový atmosféře,“ pochvaloval si diváky útočník Marek Herna. U hráčů v kabině se zastavila také rektorka VŠE Hana Machková. Reprezentantům přinesla ukázat zlatou medaili svého otce Vladimíra Kostky, trenéra československých hokejistů, ze šampionátu v roce 1972 pořádaném v Československu.

Technici ve finále podlehli Karlovce

Soupeřem ekonomů o bronz se nakonec stala Česká zemědělská univerzita (ČZU), která podlehla Karlovce 2:5. V zápase se ale kromě hráčů na ledě střetli i dva největší kotle v hale. Skandování nebralo konce na ani na jedné straně a hráči se za takové podpory nebáli dohrávat souboje. Zápas byl ale plně v dikci hráčů ekonomky. Během tří minut zvýšili vedení na 2:0, díky rychlým akcím Petra Štěpánka a Adama Hyršla. Zápas ale nedohrál bývalý kapitán Marek Herna. „Praskl mi nůž, taková věc se ti stane tak jednou za pět let. Prostě smůla, neuděláš nic,“ vysvětloval, proč druhou patnáctiminutovku už trávil mezi trenéry na střídačce.

Zemědělci ale ještě nechtěli házet hokejky do žita a v druhé části zápasu hráče ekonomky pořádně potrápili. Na jednu z jejich střel byl krátký i bránkář Uhlík. Hráči ale nakonec vedení udrželi a radovali se z výhry 2:1 a konečného třetího místa, i když si věřili na víc. „Mali sme finálové ambície čo nám nevyšlo, ale postavili sme kvalitné základy tímu čo sa prejaví v ďalšom ročníku,“ dodal po zápase kapitán Hupka. Na prohru a případnou baráž proti Vysoké škole chemicko-technologické podle něj nikdo raději nemyslel. Tým VŠE se tak i v příští roce ukáže mezi čtveřicí pražských univerzit.

Po zápase o bronz došlo na vyhlašování nejlepších hráčů obou týmů. Z ekonomky se jím stal Adam Hyršl, autor dvou gólů. A tým si pochvaloval i letošní kapitán. „Bol to skvelý pocit byť kapitánom tohoto mužstva. Veľmi dobre fungovala aj trénerská súhra na lavičke. Štepán Váňa, Ondra Veselý a Patrik Hartman sa toho chopili naozaj skvelo začo majú môj obdiv,“ komentoval své „céčko“ Hupka.

Zatímco většina diváků z ochozů VŠE a ČZU zamířila domů nebo na afterparty, dole na ledě ještě probíhala nejdůležitější bitva – ta o zlatou medaili. Cestu k šestému titulu se Karlovce snažilo překazit ČVUT. A k úspěchu neměli daleko, když padesát vteřin před koncem druhé části dorovnali gólové manko. Se skóre 2:2 tak finálový zápas zamířil přímo k nájezdům. Tam už ale štěstí přálo hráčům Univerzity Karlovy a po dvou úspěšných střelách se z výhry 3:2 radovali nakonec oni.

Autor: 
Kristina Tůmová
Zdroj: 
ilist.cz