Datum zveřejnění: 
2. 11. 2017

Podle žebříčku listu U.S. News je nejlepší světovou univerzitou Harvard University, následovaná na druhém místě Massachusetts Institute of Technology. Na třetím místě se umístila Stanford University. Z České republiky se do žebříčku probojovalo osm vysokých škol.

Na čtvrtém místě se umístila University of California – Berkeley. Teprve páté místo obsadila jiná než americká univerzita, získala ho University of Oxford. V první desítce se z evropských univerzit umístila ještě University of Cambridge, ostatní příčky získaly univerzity ze Spojených států. Celý žebříček si prohlédněte zde.

V České republice je nejlepší Univerzita Karlova, která se umístila na 196. místě z 1250 hodnocených univerzit z celého světa. Je také 85. nejlepší evropskou vysokých škol. Mezi obory, ve kterých se Univerzita Karlova umístila do první stovky na světě, patří matematika (71. místo), fyzika (48. místo) a botanika a zoologie (93. místo).

Druhou nejlepší vysokou školou v České republice je podle žebříčku České vysoké učení technické v Praze, které se mezi světovými univerzitami umístilo na 410. místě. Mezi evropskými vysokými školami získalo 186. příčku. Podle žebříčku se do první dvoustovky na světě umístilo ve fyzikálních oborech, v této kategorii získalo 129. příčku. Třetí nejlepší univerzitou je Univerzita Palackého v Olomouci, která získala 479. místo. Je také 217. nejlepší evropskou univerzitou. Nejlépe hodnocená je zde botanika a zoologie (139. místo).

Čtvrté místo mezi českými školami získala Masarykova univerzita. Umístila se na 547. místě, v Evropě pak jako 245. Její nejlepší obor je opět zoologie a botanika (157. místo na světě). Páté místo získala Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, která získala 868. místo. Nejlépe se umístila v oborech zoologie a botaniky (210. místo). V první tisícovce se mezi českými univerzitami umístilo ještě Vysoké učení technické v Brně, které získalo 994. místo.

V žebříčku se dále na 1044. místě umístila Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Jako poslední se do žebříčku dostala také na 1051. příčce Česká zemědělská univerzita v Praze, která se velice dobře umístila v zemědělských oborech, kde získala 181. místo na světě. Žebříček českých vysokých škol si prohlédněte zde.

V červnu letošního roku byl zveřejněn žebříček QS World University Rankings 2018 a v srpnu Academic Ranking of World Universities 2017. V září pak vyšel prestižní žebříček World University Rankings 2018. Jejich metodologie a proto také pořadí jednotlivých univerzit se však značně liší.

Zdroj: 
vedavyzkum.cz