Datum zveřejnění: 
2. 11. 2017

 Část Husovy ulice nedaleko věznice znají všichni lidé z Pardubic. Domy určené pro méně přizpůsobivé občany nebudí svým vzhledem i okolím zrovna pozitivní emoce. Ovšem to by se mohlo v dohledné době změnit, a to i díky práci studentů pražské ČVUT.
"Radní Pardubic prostřednictvím odboru hlavního architekta a odboru sociálních věcí zahájilo spolupráci s fakultou architektury ČVUT. Studenti mají v rámci výuky ateliérové tvorby vypracovat projekty, které by ověřily potenciály území Mlýnského ostrova a lokality Husova ulice," uvedla mluvčí Pardubic Iveta Koubková.
Mladí lidé budou pracovat pod vedením dvojice architektů Michala Kohouta a Davida Tichého.
"Na tvorbě konceptu lokality Husova se budou podílet také studenti Univerzity Pardubice, oboru sociální antropologie, kteří provedou v okolí "Husovky" rozhovory s místními obyvateli," uvedla Iveta Koubková. Architekti Kohout a Tichý nejen že na fakultě ČVUT vyučují, navíc jsou spoluautory návrhu regulačního plánu, jenž zvítězil v soutěžním workshopu Pardubice: Mlýnský ostrov. K výběru nabídli svým studentům dvě témata.
"Buď připraví návrh rekonstrukce bytového domu Husova č.p. 1116-1119 a jeho okolí, nebo se budou ve své práci zabývat podobou území Mlýnského ostrova, kde budou hledat řešení pro jednotlivé bloky navržené v regulačním plánu," uvedl Štěpán Vacík z odboru hlavního architekta pardubického magistrátu.
V případě "Husovky" je hlavním cílem tuto dříve atraktivní lokalitu, jež nyní nemá ve městě dobrou pověst, udělat znovu perspektivní a přitažlivou.
"Rádi bychom tuto část města zbavili pověsti sociálně vyloučené lokality a zatraktivnili zde nejen samotné bytové domy, ale i okolí. Husovka může být přitažlivou lokalitou pro mladé lidi a rodiny, neboť je blízko centru i parku Na Špici na soutoku dvou řek. Rekonstruované byty bychom mohli například využít v rámci startovacího bydlení pro mladé jednotlivce a rodiny, nebo by mohly sloužit k pronájmu pro středně příjmové domácnosti," uvedl náměstek primátora, zodpovědný za sociální politiku, Jakub Rychtecký.
"Naším cílem je dosáhnout zde takové skladby obyvatel, která bude odpovídat žádoucímu mixu mezi byty sociálními a byty finančně dostupnými," dodal náměstek Rychtecký, zvolený za ČSSD.
Studenti si obě lokality byli již v minulých dnech prohlédnout. "Společně jsme prošli jak bytový dům v ulici Husova a jeho okolí, tak území Mlýnského ostrova. Studenti mohou městu svými návrhy pomoci v hledání řešení, jak lokalitu Husovy ulice zatraktivnit a na základě předložených návrhů Mlýnského ostrova a Husovky zahájit širší diskusi o budoucnosti bydlení v Pardubicích," řekl Branislav Štefanča z odboru sociálních věcí s tím, že studenti mají své práce odevzdat do ledna příštího roku.       

Autor: 
Milan Zlinský
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes