Datum zveřejnění: 
2. 11. 2017

Sídlo innogy ve  Strašnicích přivítá o víkendu mladé talenty, kteří přijedou soutěžit do Prahy na mezinárodní maraton technologického „hackování“ CEEHacks Smart Energy Hackaton Prague 2017, konaného pod záštitou Úřadu vlády, Ministerstva průmyslu a obchodu a hlavního města Prahy.

Centrála innogy se na dva dny promění v pulsující rojiště nápadů pro technologické inovace, nové aplikace nebo návrhy na změny celých systémů tak, aby se podařilo ušetřit energii v domácnostech, veřejných budovách nebo celých městech.

Týmy složené z programátorů, techniků a dalších inovátorů budou mít 48 hodin na to, aby vymyslely co nejlepší zlepšovák v energetice a vysvětlili, jak ho uvést praxe. Dva dny stráví beze spánku v kolektivním brainstormingu, jehož výsledek pak představí porotě složené ze zástupců firem působících v energetice a technologiích, jako innogy, ČEPS, EY, Unicorn, CRA, CETIN, ŠKODA AUTO DigiLab, Microsoft nebo Technologická agentura ČR.

„Letošní podzimní druhý ročník CEEHacks hackatonu je skutečně globální a mezinárodní. Těší nás, že už teď máme přihlášených více než sto účastníků, z toho dvě třetiny jsou z ciziny, celkem z 22 států světa,“ říká Tomáš Studeník, organizátor akce a odborník na radikální inovace.

Mezi hlavními speakery promluví například Lenka Kovačovská, náměstkyně ministra průmyslu a obchodu ČR, profesor Oldřich Starý, proděkan Elektrotechnické fakulty ČVUT a uznávaný odborník na řízení v energetice a obnovitelné zdroje, ze zahraničních hostů promluví Blake Lezenski z Evropského institutu inovací a technologie.

„Těšíme se na zajímavé nové nápady pro náš byznys. Tím, že se nápady a rovnou i prototypy narodí u nás, a nejedná se pouze o soutěžní přehlídku již hotových startupů, máme příležitost dostat se k novému byznys modelu jako první. Akce zároveň umožní prolínání a vzájemné obohacení kultur korporace a startup scény i kolegům, kteří se věnují odborně energetice a asi se tak často nesetkají s freelancery,“ upřesňuje František Vašek, senior manažer týmu inovací innogy.

Vítězný tým získává cenu 5000 eur, dalších 2000 eur jako cenu Prahy obdrží tým, který představí nejlepší vychytávku pro chytré město, Smart Prague. Slavnostní vyhlášení s představením vítězného nápadu se uskuteční v neděli 5. listopadu na Staroměstské radnici. Cenu za nejlepší řešení, které pomůže ušetřit energii ve městě, předá primátorka Prahy Adriana Krnáčová.

Závěrečné představení projektů jednotlivých týmů před porotou a vyhlášení vítězů proběhne v neděli 5. listopadu od 14 do 17 hodin na Staroměstské radnici v Praze v Brožíkově sále.

Zdroj: 
prazskypatriot.cz