Datum zveřejnění: 
27. 10. 2017

Díky pokeru si člověk může přijít na slušné peníze, padnou-li mu dobré karty. Nemusí být však mistrem v blufování, aby mu hra přinesla životní úspěch. Stačí být šikovným programátorem.
Dokazují to absolventi matfyzu a ČVUT Martin Schmid, Matej Moravčík a Viliam Lisý. Společně s kolegy z kanadské University of Alberta vytvořili umělou inteligenci DeepStack, jež jako první v historii porazila člověka v pokeru. Když výsledky letos na jaře publikovali v časopise Science, jejich úspěch obletěl svět. Projektu si všiml také Google, který do vývoje umělé inteligence investuje miliony dolarů. Vědcům učinil nabídku, kterou neodmítli.
Téměř celý kolektiv badatelů, včetně Schmida a Moravčíka, včlenil internetový gigant do své společnosti DeepMind, v níž soustřeďuje výzkum umělé inteligence. "Celkem jsme měli tři zájemce, ale nabídka Googlu byla nejvýhodnější pro obě strany," prozrazuje Schmid.
Dosud výzkum umělé inteligence v DeepMind probíhal jenom v Londýně, Schmid s Moravčíkem ale pracují v nově zřízené laboratoři v kanadském Edmontonu. Vedle zaměstnání získali i podíly z prodeje. "Bylo to velmi výhodné, jako kdybychom Googlu prodali start-up," přibližuje Moravčík.
Čím konkrétně se v DeepMind jejich sedmičlenný tým zabývá, prozradit nemohou. Jejich algoritmus je však unikátní tím, že před rozhodnutím nezvažuje všechny herní kombinace. Místo toho promýšlí několik tahů dopředu a díky neuronovým sítím hledá ten nejlepší.
Poker patří mezi hry s takzvanou neúplnou informací: hráč nevidí, jaké karty drží soupeři. Algoritmy, jež porazily člověka v šachu, u něj proto nefungují. "Když chcete v pokeru zvítězit, musíte hrát náhodně, nemůžete zvolit pokaždé stejnou strategii," popisuje Moravčík.
Podobné charakteristiky ovšem nevykazuje pouze poker, ale i zcela praktické problémy, třeba plánování zátahů na pytláky. Tím se zabývá Viliam Lisý, poslední z trojice autorů DeepStacku z českých univerzit. Na výzkum rozvíjející původní algoritmus získal letos od Nadačního fondu Neuron milion korun.
"Kdyby hlídač stále opakoval stejné trasy, pytláci se jim vyhnou," upozorňuje. Stejně jako u pokeru i zde je nutné "hrát" nepředvídatelně. Lisý plánuje spolupracovat s výzkumníky v Kalifornii, kteří mají kontakty na tamější rangery. Výsledky výzkumu v rámci grantu, jejž očekává do roka, chce otestovat přímo s nimi.
Všichni tři vědci se k badatelům z University of Alberta připojili díky pečlivé výzkumné práci. Lisý u nich studoval postdoktorát. Schmid s Moravčíkem se s nimi seznámili díky účasti na konferencích. Přiznávají však, že důležitou roli sehrálo i štěstí. V profesní dráze jim padly dobré karty.       

Autor: 
Jakub Horáček
Zdroj: 
Hospodářské noviny