Datum zveřejnění: 
26. 10. 2017

Výstava, kterou lze v atriu Fakulty stavební ČVUT vidět do pátku 27. října, přibližuje 22 let výzkumů linií a geoglyfů na planině Nasca v Peru, na nichž se podíleli odborníci z Fakulty stavební ČVUT v Praze a HTW Dresden a také specialisté z Akademie věd ČR. Na výstavních panelech a v řadě vitrín se návštěvníci mohou seznámit s fotografiemi zobrazujícími vlastní výzkum a zhlédnout také řadu artefaktů z této unikátní oblasti. Výstava také prezentuje teorie o možném vzniku těchto světoznámých linií a geoglyfů.

Výstava představuje celkem 11 výzkumných expedic realizovaných v podobě německo-české spolupráce, jejichž cílem bylo vědecky zaznamenat a popsat linie a geoglyfy v oblasti Nasca a Palpa, které jsou na seznamu světového dědictví UNESCO. Badatelé se zde společně mimo jiné věnovali i zachycení petroglyfů (skalní kresby a rytiny), archeo-astronomickým informacím o stavbách z předšpanělské doby a chátrajícím historickým stavbám.

„Z výzkumných metod jsme využívali například fotogrammetrii, kdy jsme povrch analyzovali za pomoci leteckých snímků, z cílených přeletů nad pampou, fotografií z dronů, ale také pozemním měřením,“ přibližuje výzkum prof. Karel Pavelka z katedry geomatiky Fakulty stavební ČVUT, který se účastnil celkem čtyř expedic do Peru. Dále zde využil například dálkový průzkum Země z družic, GNSS metody a další vědecké postupy. Výsledkem řady výzkumů je digitální dokumentace zanikajícího kulturního dědictví, řada knih a publikací.

Zdroj: 
parlamentnilisty.cz