Datum zveřejnění: 
26. 10. 2017

Zakladatel a ředitel institutu robotiky a kybernetiky při Českém vysokém učení technickém (ČVUT) v Praze Vladimír Mařík potvrdil, že v sobotu přijme státní vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana. Chápe ho jako ocenění pro více než stovku lidí, kteří podle něj projevili odvahu přejít do vznikajícího institutu ze svých "teplých místeček na fakultách". Ústav, který byl otevřen letos, se postupně rozšiřuje a plně fungovat má v roce 2020. Mařík v něm chce vybudovat další výzkumné týmy, a to pro chytrá města a energetiku.

Před založením institutu pracoval Mařík jako vedoucí katedry robotiky na Fakultě elektrotechnické ČVUT, ještě předtím vedl katedru řídící techniky na téže fakultě. O zřízení pracoviště, které by spojovalo odborníky na robotiku a kybernetiku, začal usilovat již před několika lety. "Před deseti lety jsme zjistili, že týmy (pracující v kybernetice a robotice) jsou roztříštěny napříč ČVUT a budoucnost je v jejich spolupráci. Chtěli jsme vybudovat prostor, kde se mohou sejít a společně také zainvestovat složitější zařízení, jako třeba experimentální výrobní linky. A také musíme mít prostor pro spolupráci s průmyslem," vysvětlil Mařík.

V současnosti pracuje v institutu 175 výzkumníků, do roku 2020 jich má být 350. Vzniknou i zcela nové výzkumné týmy, například pro chytrá města, kde by infrastrukturu řídily automatické systémy. "Problematiku nelze redukovat na optimální projíždění křižovatek, zapínání světel nebo lavičky s internetem. Na město je potřeba se dívat z hlediska života osob. Dáváme dohromady interdisciplinární tým, kde budou architekti, energetici, odborníci na dopravu i na auta bez řidičů," řekl Mařík.

Podobnou výzvou je podle něj energetika, kde by centralizovaně řízenou distribuci nahradily kooperující chytré sítě tak, aby se energie spotřebovávala poblíž místa, kde se vyrobí. I pro tento úkol by měl v institutu robotiky vzniknout výzkumný tým napříč obory.

Ústav nyní spolupracuje s průmyslovými firmami. Otevřel experimentální výrobní linku, na které lze otestovat zařazení robotických systémů do výroby a jejich kooperaci. Centrum nyní spolupracuje s velkými zahraničními firmami, jako jsou Airbus nebo Siemens. "Chtěli bychom, aby se tu objevovaly malé české firmy, které by mohly nasát a využít pro sebe znalosti, které získáme spoluprací s globálními firmami," řekl Mařík.

O státním vyznamenání pro Maříka se zmínil prezident Zeman minulý měsíc. Jméno neuvedl, řekl ale, že ocenění předá člověku, který založil centrum robotiky na ČVUT. Prezident připomněl také kontroverze, které vznik centra provázely. Část členů akademického senátu vinila stávajícího rektora ČVUT Petra Konvalinku z neuváženého vyčerpání finančních rezerv školy právě ve prospěch institutu robotiky. Konvalinka tehdy problém ustál, v novém funkčním období ho ale na postu rektora nahradí fyzik Vojtěch Petráček. Senát o tom rozhodl ve středeční volbě.

Zdroj: 
tyden.cz