Datum zveřejnění: 
26. 10. 2017

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) zavedl do výuky vzdělávací program SAP University Alliances, který umožňuje přístup k nejmodernějším technologiím. Institut tak chce své studenty lépe vybavit pro budoucí práci ve firmách, které tyto technologie využívají. Uvedli to dnes zástupci institutu, který je součástí Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze.

V prostorách CIIRC v pražských Dejvicích postupně vzniká pracoviště, které poskytuje infrastrukturu pro malé a střední podniky. V současnosti má institut 175 výzkumníků, do roku 2020 jich má být 350. „Chceme propojovat excelentní výzkum s užitečnými výsledy pro průmyslovou praxi," řekl ředitel CIIRC Vladimír Mařík.

Uvedl také, že institut spojuje strojařinu, elektroniku, informatiku, teorii materiálů a další disciplíny tak, aby byly využitelné v praxi. Má sloužit pro rozvoj Průmyslu 4.0. "Čtvrtá průmyslová revoluce povede k tomu, že si lidé a roboti budou rozdělovat práci tak, aby prokázali mnohem větší efektivitu," okomentoval to Mařík.

Vzdělávací program SAP University Alliances

Zavedení vzdělávacího programu SAP University Alliances posílí propojení výzkumu s praxí a připraví studenty na budoucí práci ve firmách, které systémy SAP využívají. Absolventi tak získají na trhu práce velkou výhodu. Systémy SAP se používají v podnicích například na řízení nákupů, plánování či výroby.

[Ilustrační foto.]
ČTĚTE TAKÉ:

Dětem začínají podzimní prázdniny, do škol se vrátí v pondělí

Existují také speciální portfolia SAP, například SAP Leonardo pro internet věcí. I k němu budou mít studenti a lektoři CIIRC přístup. "Všichni studenti ČVUT se teď tady budou moci učit se SAP pracovat," řekl Mařík. První studenty pracující se SAP vede Petr Kadera. Učí je využívat systém SAP HANA, který umožňuje rychlé zpracování dat a předvídání možných problémů.

SAP University Alliances je globální vzdělávací program, do kterého je zapojeno přes 3200 škol a dalších institucí z více než 110 zemí. K programu se letos v Česku připojila i Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, konkrétně její fakulta sociálně ekonomická. Systémy SAP vyvíjí stejnojmenná německá firma, která vznikla v roce 1972. Zkratka SAP pochází z německého Systeme, Anwendungen, Produkte, tedy systémy, aplikace, produkty. SAP Česká republika funguje od roku 1992.
 

Zdroj: 
prazsky.denik.cz