Datum zveřejnění: 
26. 10. 2017

Na Českém vysokém učení technickém v Praze a Vysokém učení technickém v Brně se tento týden volili rektoři pro funkční období 2018 – 2022. Svůj post na VUT v Brně obhájil Petr Štěpánek, novým rektorem ČVUT se stane Vojtěch Petráček.

Na VUT v Brně pro Petra Štěpánka hlasovalo při úterní volbě 21 z 22 přítomných senátorů, do své funkce byl zvolen již podruhé. Předtím působil jako prorektor, v letech 2003 – 2010 také jako děkan Fakulty stavební VUT v Brně. V nadcházejícím čtyřletém funkčním období se plánuje zaměřit na větší internacionalizaci školy, podporu projektového řízení a také na větší otevřenost a vstřícnost rektorátu VUT vůči fakultám. Velkou výzvou jsou podle něj také povinnosti spojené s novelou vysokoškolského zákona, přičemž v roce 2018 brněnská technika plánuje podat žádost o institucionální akreditaci.

Ve středu 25. 10. 2017 se v pátém a posledním kole volby stal novým rektorem ČVUT Vojtěch Petráček. Zvítězil těsnou většinou, získal 23 hlasů ze 45. Porazil tak čtyři další kandidáty: Alenu Kohoutkovou, Michala Pěchoučka, Pavla Tvrdíka a Petra Konvalinku. Konvalinka byl rektorem mezi lety 2014 – 2018, nepovedlo se mu ale obhájit mandát.

Také na dalších vysokých školách a ústavech Akademie věd ČR v současné době probíhají volby nového vedení.

Zdroj: 
vedavyzkum.cz