Datum zveřejnění: 
26. 10. 2017

Po několika hodinách včera univerzitní senátoři zvolili novým rektorem Českého vysokého učení technického jaderného fyzika Vojtěcha Petráčka. Hlasovalo pro něj 23 volitelů z 45. Získal tak přesný počet hlasů nutných ke zvolení.
Ve funkci od února nahradí rektora Petra Konvalinku, jehož část pracovníků univerzity kritizovala. Dvakrát se jej dokonce pokusila skupina senátorů odvolat, pokaždé ale neúspěšně.
"Velice rád bych zlepšil komunikaci uvnitř univerzity," uvedl Petráček těsně po svém zvolení.
Funkce se navíc ujímá v době, kdy si vysoké školy musí zažádat o novou akreditaci. Ta jim umožní úpravy studijních programů. V příštích letech se navíc rozběhne nový systém hodnocení vědy a jejího financování.
Petráček proti Konvalinkovi kandidoval i před čtyřmi lety, tehdy jej však senát nepodpořil. Ve vedení univerzity ale zastával funkci prorektora, z níž ho Konvalinka v roce 2015 přes protesty senátorů odvolal.
Zástupci pracovníků a studentů včera vybírali celkem z pěti kandidátů. Hned v prvním kole vypadl děkan fakulty informačních technologií Pavel Tvrdík, po něm šance na zvolení zhasla děkance stavební fakulty Aleně Kohoutkové. Ve třetím kole nejmenší podporu získal vedoucí katedry počítačů Michal Pěchouček. V kole čtvrtém vypadl současný rektor Konvalinka, jenž zaměstnance a studenty ČVUT rozděluje. Když se jej část senátorů pokoušela odvolávat, tak mu například vyčítali, že jako poradce zaměstnal bývalého úředníka ministerstva průmyslu a obchodu Miroslava Elfmarka, později odsouzeného za daňový podvod. Rovněž čelil nařčením kvůli nejasnostem ve financování výstavby budovy Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky, na niž měl údajně vyčerpat univerzitní rezervy.
Konvalinka všechny výtky označil za lži. Komentovat výsledky včerejší volby odmítl. Jeho kritici byli sdílnější. Zvolení Petráčka vítají. "Rok stojíme na místě, doufám, že ČVUT se konečně vydá nějakým směrem," věří senátor za studenty Stanislav Jeřábek, který proti rektorovi loni pořádal demonstraci.

Autor: 
Jakub Horáček
Zdroj: 
Hospodářské noviny