Datum zveřejnění: 
25. 10. 2017

Do pátého ročníku studentské soutěže Stavby s vůní dřeva 2017 se přihlásilo 66 studentů z devíti českých a slovenských univerzit, kteří zpracovali padesát soutěžních děl. Z nich vzešlo po hlasování odborné poroty i široké veřejnosti sedm vítězů.

Soutěžilo se ve dvou kategoriích: Návrhy dřevěných staveb a Návrhy dřevěných konstrukcí.
Tématem letošního ročníku bylo Dřevo je cesta, což je název osvětové kampaně, kterou minulý rok zahájila Nadace dřevo pro život.
Studenti u svých děl zdůrazňovali, že dřevo je tradiční, obnovitelný, ekologický a dobře dostupný materiál budoucnosti navozující pocit domova. Dřevo pro ně bylo "cestou k symbióze člověka a přírody", "materiálem, který roste přímo před námi" a který "tu při správném hospodaření byl, je a bude." "Letošní ročník mě mile překvapil vysokou kvalitou přihlášených děl. Těší mě, že soutěž je pro účastníky atraktivní a zapojil se opět velký počet studentů," zhodnotila soutěž její vedoucí Ing. Lenka Trandová. Soutěž vyhlašuje Nadace dřevo pro život. Jejím cílem je motivovat studenty vyšších a vysokých odborných škol, aby ve svých školních pracích používali dřevo. "Studenty zároveň cíleně propojujeme s firmami z oboru. Ty mají o naši soutěž velký zájem, jelikož šikovných, technicky zaměřených studentů je stále nedostatek," doplnil ředitel Nadace dřevo pro život Ing. Stanislav Polák.       

Vítězové soutěže

Kategorie Návrhy dřevěných staveb Cena odborné poroty
- 1. místo Rodinný dům u Lipna, Matyáš Vrtiška, Fakulta stavební, České vysoké učení technické v Praze
- 2. místo Institut venkovské architektury, Ludmila Jankovichová, Fakulta architektury, Vysoké učení technické v Brně

Cena veřejnosti

Rekreačně ubytovací areál Kokořín, Václav Šimeček, Fakulta stavební, České vysoké učení technické v Praze

Kategorie Návrhy dřevěných konstrukcí Cena odborné poroty
- 1. místo a Cena veřejnosti Jezdecká hala v Pardubicích, Vojtěch Slavík, Fakulta stavební, České vysoké učení technické v Praze

Cena KRONOSPAN za použití OSB desek

Kaple Pax Natura, Kristína Moravčíková a Zuzana Kropšová, Fakulta architektury, Vysoké učení technické v Brně

Cena STORA ENSO za použití materiálu CLT

Jestřábí bouda, Tomáš Krč, Fakulta architektury, České vysoké učení technické v Praze      

Zdroj: 
Stavebnictví