Datum zveřejnění: 
25. 10. 2017

Společnost SAP ČR uspořádala v květnu pro zákazníky a partnery další ročník konference SAP Forum. Více než šest stovek hostů si přišlo od zástupců SAP a špiček v IT poslechnout novinky a trendy v digitalizaci, umělé inteligenci a robotice. Speciálními hosty byli letos podnikatel Karel Janeček, prof. Vladimír Mařík z ČVUT a Martin Wezowski, Chief Design Officer SAP. Letošní SAP Forum bylo navíc součástí celoročních oslav 25. výročí SAP na českém trhu.

SAP Forum pro zákazníky

Konferenci zahájil Roman Knap, generální ředitel SAP ČR, který si spolu s moderátorem Liborem Boučkem povídal o tom, zda a jak dokáže umělá inteligence nahradit člověka. Roman Knap poté pozval na pódium Martina Bednára, prvního generální ředitele české pobočky SAP. "Před 25 lety jsme ani netušili, že by nás mohli alespoň v některých činnostech nahradit roboty. Dnes ale vidíme, kam se technika za uplynulé čtvrtstoletí posunula, a že umělá inteligence už je součástí našich životů. Jednoduše řečeno budoucnost nebo sci-fi, chcete-li, už je tady, tak na to buďme připraveni," okomentoval Roman Knap.
Následovalo vystoupení Karla Janečka, který představil svou vizi Human 21. Martin Wezowski, Chief Designer SAP, mluvil o tom, jak můžeme spoluvytvářet naši vlastní budoucnost: "Technologická evoluce mění pojetí lidské práce a otevírá nové možnosti. Říkám tomu ‚Humachine‘ – symbióza mezi lidskou kreativitou, empatií a umělou inteligencí strojů. Díky inovaci a designu můžeme tuto dynamickou změnu formovat." Vladimír Mařík z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT se ve své přednášce zaměřil na perspektivy umělé inteligence a robotiky.
Zástupci významných českých společností, start-upů a partnerů navázali v panelové diskusi na téma "zítřek už je tady" (obr. 1). Kromě digitalizace a inovací se panelisté věnovali průmyslu 4.0 v regionu střední a východní Evropy a porovnání situace s Českou republikou. Petr Ulvr ze společnosti Intel představil, jak vidí potenciál umělé inteligence tato firma, jež byla generálním partnerem konference. Po panelové diskusi následoval "Demo Jam" s konkrétními ukázkami řešení vyvinutých na platformě SAP S/4HANA. Implementační partneři společnosti SAP hostům názorně předvedli, jak technologie proměnily byznys zákazníků. Konferenci zakončily koncerty Mira Žbirky a kapely Jelen.

SAP Forum pro profesionály

To vše bylo v květnu. Druhá část konference s názvem SAP Forum – Professional Day se uskutečnila následně až v září 2017 a věnovala se praktickým ukázkám dopadů digitální transformace na podnikové procesy a řízení firem. V prostorách vysočanského hotelu Clarion se sešlo více než 700 hostů především z řad zákazníků a partnerů SAP. Mezi hlavní body programu patřily zákaznická panelová diskuse (obr. 2), praktické sekce i stánky s živými ukázkami a interaktivními ukázkami postavenými z Lega (obr. 3). Součástí konference byl také workshop zaměřený na SAP Cloud Platform pro účastníky start-upové soutěže InnovMatch.
Konferenci zahájil Simon Kaluža, generální ředitel SAP pro region CEE, který popsal možnosti digitálních technologií na konkrétním případu společnosti Harley Davidson: "Jeden z našich zákazníků, Harley Davidson, zaznamenal v minulosti velký pokles prodejů. Společně jsme se na situaci podívali a zjistili, že potenciální kupci motorek na trhu jsou, ale mají specifické potřeby a chtějí personalizované motorky. Taková výroba vyžaduje nový obchodní model zaměřený na zákazníka. Díky digitalizaci dodavatelského řetězce jsme zkrátili cyklus plánování výroby z 21 dnů na 6 hodin a zvýšili flexibilitu a možnost individualizovaných objednávek. Zákazník se díky tomu může na své vysněné unikátní motorce projet už za několik týdnů, namísto dlouhých měsíců." Kathrin Haagová, HR ředitelka SAP pro region MEE, poté předvedla videoukázku analytického nástroje Digital Boardroom a jeho využití v oboru personalistiky.
Regionální hosty vystřídal Roman Knap, generální ředitel SAP ČR. "Na konferenci jsme interaktivním způsobem ukázali, že digitalizace odstraňuje bariéry, zjednodušuje chod firmy a mění způsob, jakým organizace se svými zákazníky komunikují. Zároveň pokračujeme v oslavách čtvrtstoletí na českém trhu. Za 25 let jsme se obrovsky posunuli, dnes už poskytujeme komplexní technologii, jejímiž součástmi jsou internet věcí, strojové učení, umělá inteligence a řešení pro nejrůznější obory od financí přes mobilitu až po marketing a personalistiku. Děkuji rekordním více než sedmi stovkám zákazníků i partnerů, kteří byli na letošním SAP Foru s námi," okomentoval Roman Knap a poté představil hostům Markétu Bauerovou, novou obchodní ředitelku SAP ČR.
Následovala zákaznická panelová diskuse věnovaná přechodu k živému byznysu. Zástupci společností Škoda Auto, ČSSZ, Avast a Energetický a průmyslový holding diskutovali s moderátorem Liborem Boučkem o svých zkušenostech s digitalizací a využitím nových technologií. Mezi tématy nechybělo využívání cloudu, řešení pro správu zaměstnanců nebo řízení a rozvoj IT ve velké holdingové společnosti. V partnerské panelové diskusi poté probírali zástupci společností Intel a Microsoft dvojrychlostní IT a podělili se také o chystané novinky pro české zákazníky.
Během odpoledne se hosté zúčastnili praktických workshopů věnovaných uživatelskému rozhraní SAP Fiori, možnostem řešení požadavků GDPR, digitální personalistice (HR), světu bezpečnosti a managementu rizik (SRM) a novým výzvám v nákupu, plánování logistiky, nabídce pro internet věcí SAP Leonardo, datovému skladu nové generace SAP BW/4HANA, digitalizaci financí či optimalizaci logistických i dalších procesů. Zároveň bylo ve stáncích SAP i partnerských firem k dispozici mnoho reálných ukázek. Například ukázka SAP Live Airport demonstrovala digitalizaci v prostředí letiště, na SAP Smart Stadium bylo k vidění fungování chytrého stadionu, společnost Atos ukázala možnost odborného vzdělávání a zaučování nováčků v práci prostřednictvím virtuální reality, CGI prezentovala Centrální pokladní systém včetně elektronické evidence tržeb (EET) a systému pro prodej jízdních dokladů, vyvinutého na SAP HANA pro Dopravní podnik hl. m. Prahy, stánek Huawei Technologies představil inteligentní nakládání s odpadem prostřednictvím chytrých košů a další řešení z konceptu chytrého města, společnost KCT Data předvedla sklad provozovaný výhradně roboty, MDS AP představila řešení SAP PowerDesigner a jeho využití pro naplnění GDPR, ve stánku SUSE si mohli zájemci pohrát s rypadly postavenými z Lega a řízenými pomocí klastru s Raspberry Pi běžícím na SUSE Linux Enterprise Server, společnost Mibcon ukázala magický IoT bar, kde demonstrovala využití internetu věcí v retailovém prodeji, a nechyběly ani další ukázky end-to-end řešení a digitálních technologií v praxi.

Závěrem

Obě části konference SAP Forum přesvědčily účastníky o nutnosti komplexního přístupu k řešení procesů v dnešní "společnosti 4.0". Lokální znalosti problémů a jejich možných řešení a spolupráce se spolehlivou firmou s odborným zázemím a tvůrčím potenciálem jsou předpokladem dlouhodobě úspěšného využívání informačního systému všemi účastníky jednotlivých podnikových procesů.       

Autor: 
Radim Adam
Zdroj: 
Automa