Datum zveřejnění: 
25. 10. 2017

Bezproblémový průběh voleb rektorů, které se během podzimu uskutečnily na několika tuzemských univerzitách, pravděpodobně naruší dnešní hlasování o budoucím šéfovi ČVUT. Vyhlášená technika se nachází ve vnitřním konfliktu, který ztělesňuje současný rektor Petr Konvalinka. Odpůrci se jej pokusili už dvakrát odvolat, pokaždé ale neúspěšně.
Jistotu znovuzvolení však Konvalinka nemá. Je přitom běžné, že akademické senáty většinou stávající rektory zvolí i napodruhé. Senátoři budou volit mezi děkankou Fakulty stavební Alenou Kohoutkovou, bývalým prorektorem Vojtěchem Petráčkem, vedoucím katedry počítačů Michalem Pěchoučkem a děkanem Fakulty informačních technologií Pavlem Tvrdíkem.
Kdo bude ČVUT řídit od února příštího roku, kdy Konvalinkovi končí funkční období, si nikdo z oslovených senátorů netroufá odhadnout. "Každá osobnost je úplně jiná, není tam slabý kandidát," upozorňuje senátor za strojní fakultu František Hrdlička. Ostatní senátoři, s nimiž HN hovořily, odhadují, že přibližně třetina volitelů si přeje pokračování současného rektora, další přibližně třetina si přeje jeho odchod. Zbytek se ještě nerozhodl. Nejistý výsledek volby rovněž prohlubuje komplikovaný jednací řád. Volba probíhá postupným vyřazováním kandidátů s nejméně hlasy. Důležitou roli tak sehraje strategie.
Obě strany mají přitom vymyšlené různé taktiky, jak dosáhnout zvolení současného rektora, nebo mu naopak zabránit v setrvání ve funkci. Hovoří se například o počáteční podpoře slabších uchazečů. Ve hře je také varianta, že část senátorů odejde, a nebude tak zvolen nikdo. Do měsíce by se pak musely konat volby nové. "Všichni kandidáti jsou silní, ale věřím tomu, že rektora zvolíme," ubezpečuje senátor za dopravní fakultu Tomáš Doktor.
Alespoň částečný obrázek o podpoře jednotlivých uchazečů si lze udělat z rozhodnutí fakultních senátů, zda některého z nich podpořit. Jednohlasně za rektorem Konvalinkou stojí Fakulta biomedicínského inženýrství, většinově potom Fakulta stavební a strojní. Michala Pěchoučka podpořila Fakulta elektrotechnická a Fakulta informačních technologií. Ta se rovněž postavila za svého děkana Pavla Tvrdíka.
Doporučení fakulty však volitelé rektora nemusí dodržet. Rozložení podpory nicméně ukazuje na kořeny sporu mezi Konvalinkou a jeho odpůrci. Část střetu se točí kolem Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC), do něhož z Fakulty elektrotechnické odešlo několik desítek zaměstnanců. Podle jejího děkana Pavla Ripky si s sebou "odnesli" také výzkumné projekty, které instituci přinášejí peníze. "Připravovali je jako zaměstnanci naší fakulty, ale podávali je za CIIRC," podotýká. Zakladatel centra Vladimír Mařík si naopak stěžuje na neopodstatněné výtky. Za svou práci si má v sobotu od prezidenta Miloše Zemana převzít státní vyznamenání. "Beru to jako zadostiučinění," říká.
Konvalinka CIIRC zajistil financování, když projekt nezískal evropské peníze. Jenže právě nejasnosti kolem zabezpečení peněz mu kritici vyčítají. Ostatně to byl jeden z důvodů, proč se jej skupina senátorů snažila odvolat. Také jim vadilo, že jako svého poradce zaměstnal bývalého úředníka z ministerstva průmyslu a obchodu Miroslava Elfmarka, odsouzeného za dotační podvod. Vyčítali mu i nefunkční komunikaci s děkany či další manažerská selhání.
Konvalinka, který nařčení odpůrců označil za lži, pokusy o odvolání pokaždé ustál. V dubnu s jeho koncem souhlasilo pouze 18 členů z přítomných 43, nutných přitom bylo 27 hlasů. Mezi akademiky má stále podporu. "Současný rektor má velkou šanci postoupit do posledního kola," předvídá Doktor.
Volbu nakonec mohou rozhodnout studenti, kteří tvoří třetinu senátu. Část z nich je odhodlána se Konvalinky zbavit. Řadí se k nim i ti, kteří se ve sporech na univerzitě příliš nevyznají, ale preferují změnu vedení. "Jeden říká něco, druhý to vyvrací, nikdo tomu do hloubky pořádně nerozumí. Současný rektor má zkušenosti a nepotřeboval by čas na zorientování, ale vzbuzuje tolik emocí, že univerzita nemůže normálně fungovat," míní jeden ze studentů z akademického senátu, který si nepřál být jmenován.
Část akademiků rovněž věří, že by výměna rektora mohla přesunout pozornost od hádek mezi různými skupinami univerzity k jejímu rozvoji. Největší česká technika klesá v žebříčcích hodnocení vysokých škol, nezažádala o institucionální akreditaci či ještě nemá schválený rozpočet na tento rok.       


     PROTIKANDIDÁTI

Alena Kohoutková

Děkanka stavební fakulty. Někteří věří, že by žena dokázala rozhádanou situaci na fakultě uklidnit, jiní zpochybňují, že by složitou situaci zvládla vyřešit.

Michal Pěchouček

Vedoucí katedry počítačů na FEL a spoluzakladatel start-upu Cognitive Security. Na rozdíl od ostatních kandidátů má zkušenost z byznysu.

Vojtěch Petráček

Fyzik a bývalý prorektor univerzity. Navzdory nesouhlasu akademického senátu jej rektor Konvalinka z funkce odvolal.
Rovněž proti němu kandidoval v minulé rektorské volbě.

Pavel Tvrdík

Děkan Fakulty informačních technologií. Vede ji od roku 2009, kdy vznikla. Letos mu dobíhá poslední rok funkčního období. Patří mezi kritiky současného rektora.       

Autor: 
Jakub Horáček, Markéta Hronová
Zdroj: 
Hospodářské noviny