Datum zveřejnění: 
25. 10. 2017

 Dnes odpoledne vyvrcholí volební podzim českých univerzit. Poté co už nové rektory znají na Univerzitě Karlově či v Olomouci, rozhodnou o své budoucnosti i senátoři nejstarší polytechniky: Českého vysokého učení technického (ČVUT).
Škola s více než dvaceti tisíci studenty a osmi fakultami má za sebou rušné období. Rektor Petr Konvalinka čelil kvůli aféře s angažováním dotačního šíbra Miroslava Elfmarka i kritice hospodaření hned dvěma pokusům o svoje odvolání. Obojí hlasování však ustál a nyní zkusí post i obhájit.
"Zasvětil jsem práci ve prospěch školy velkou část svého života. ČVUT je mojí srdeční záležitostí. Nabízím svoje schopnosti, pracovitost a korektnost ve prospěch univerzity a vize posunout ji mezi nejlepší technické univerzity na světě," řekl LN Konvalinka. V dalších letech chce budovat silnou a jednotnou univerzitu.
Poslední dobou se totiž fakulty vymezovaly vůči vedení, k čemuž přispěly i osobní spory – jako v případě rektorátem objednaných "prověrek" na vrcholné pracovníky. Třeba Pavel Ripka, dotčený děkan elektrotechnické fakulty, v únoru podal trojžalobu na rektora Konvalinku, univerzitu i auditorskou firmu Ernst&Young.

Proti čtveřici vyzyvatelů

Všichni rektorovi vyzyvatelé slibují kvalitní vědu, výuku, ale také uklidnění poměrů. "Chci obnovit důvěru mezi rektorem a součástmi školy," říká AlenaKohoutková, děkanka stavební fakulty.
"Vytvořím rozvojovou vizi ČVUT přesahující čtyřleté funkční období až do roku 2030, postavenou na tradici, značce a potenciálu s takovým financováním, které nahradí úbytek evropských fondů," plánuje dáma, jež v roce 2014 získala Cenu Milady Paulové pro vynikající ženy ve vědě.
Kohoutková by mohla být první rektorkou ČVUT v historii.
Kromě rektora jí ale stojí v cestě další tři muži. Jaderný fyzik Vojtěch Petráček, jenž byl před čtyřmi lety jediným Konvalinkovým protikandidátem (prohrál 31:11 hlasům), působil jako jeho prorektor pro výzkum. "V rámci kampaně jsem se rozhodl, že nebudu komunikovat přes média," sdělil LN opakovaně. Ve zveřejněném programu však mimo jiné napsal, že k rozvoji chce "maximálně využít spolupráci napříč fakultami" a že ČVUT musí stát "v první řadě rozvoje nových vědních a technologických směrů". Dalším adeptem je Pavel Tvrdík, donedávna děkan fakulty IT. "Čeští inženýři mají ve světě ten nejlepší zvuk a ČVUT, které tuto tradici založilo, chci vést tak, aby si přední pozici mezi technickými univerzitami excelentní vzdělávací a vědeckou činností nejen udrželo, ale aby své postavení přední české polytechniky trvale zlepšovalo," řekl LN Tvrdík. Pro příští čtyři roky nabízí též optimismus, plné nasazení, manažerské zkušenosti a smysl pro fair-play.
Nejmladším, energickým uchazečem s byznysovou stopou je Michal Pěchouček. "Chci, aby se ČVUT stalo nejvyhledávanější technickou univerzitou ve střední Evropě," říká profesor, jenž svůj podíl ve firmě Cognitive Security prodal korporaci Cisco.
"Díky své mezinárodní vědecké zkušenosti a zkušenosti z byznysu chci vést ČVUT k technické a vědecké excelenci, k mohutné spolupráci s průmyslem, aplikacím a startupům, ale hlavně ke schopnosti formovat technickou inteligenci a připravovat mladé lidi na zaměstnání budoucnosti," slibuje volitelům. Rektorem se stane ten, kdo ve vyřazovacích kolech (vypadává nejslabší) získá nadpoloviční většinu z celkového počtu senátorů čili 23 a víc hlasů.
Kandidáta na rektora, jenž se čtyřleté funkce ujme v únoru 2018, musí jmenovat prezident republiky. Za ním na Hrad zamíří v sobotu 28. října i další výrazná osobnost školy. A to profesor Vladimír Mařík, jenž nejspíše převezme vyznamenání, mimo jiné i za zbudování kybernetického ústavu CIIRC. Ten byl v Dejvicích otevřen během Konvalinkova rektorování a sídlí v něm už i rektorát.       

Kdo se stane rektorem? České vysoké učení technické (ČVUT) má osm fakult a pět univerzitních ústavů. Studuje na něm přes 21 tisíc studentů. Dnes bude akademický senát ČVUT vybírat z těchto pěti kandidátů.

Alena Kohoutková (64) * děkanka stavební fakulty

"Chci obnovit důvěru mezi rektorem a všemi součástmi, chci navrátit ČVUT k normálnímu fungování a univerzitním hodnotám, namířit je moderním směrem a zvýšit jeho atraktivitu pro studenty a profesory."

Vojtěch Petráček (53) * někdejší prorektor pro vědu

Motto z programu: "V rozmanitosti společně vpřed". Opakovaně se omluvil, že během volby rektora ČVUT nebude s médii ani přes ně komunikovat.

Michal Pěchouček (45) * vedoucí katedry počítačů

"Chci, aby se ČVUT stalo nejvyhledávanější technickou univerzitou ve střední Evropě; chci, aby každé technicky nadané dítě mezi Alpami a Baltským mořem toužilo studovat na ČVUT."

Pavel Tvrdík (61) * bývalý děkan fakulty informatiky

"Čeští inženýři mají ve světě ten nejlepší zvuk a ČVUT, které tuto tradici založilo, chci vést tak, aby si přední pozici nejen udrželo, ale aby své postavení přední polytechniky trvale zlepšovalo."

Petr Konvalinka (56 let) * stavař, obhajující rektor

"Chci silnou a jednotnou univerzitu, kde je vzdělávání spolu s vědeckou a tvůrčí činností na vynikající úrovni a kde je ctí a prestiží studovat a pracovat."       

Autor: 
MARTIN RYCHLÍK
Zdroj: 
Lidové noviny