Datum zveřejnění: 
25. 10. 2017

Při volbě nového rektora Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) zatím akademický senát školy nevybral ani jednoho z kandidátů. Jeden hlas dělil ve čtvrtém kole od zvolení nadpoloviční většinou senátorů fyzika Vojtěcha Petráčka z jaderné fakulty. Petráček postoupil sám do posledního pátého kola dnešní volby, a vyřadil tak současného rektora Petra Konvalinku. Pokud Petráček nezíská v posledním kole nadpoloviční počet hlasů, akademický senát bude muset do 30 dnů vyhlásit novou volbu rektora.

Petráček, který proti Konvalinkovi kandidoval už před čtyřmi roky, získal ve čtvrtém kole dnešní volby 22 hlasů. Současný rektor pak 18. Senátorů je 45, pět volebních lístků bylo ve volbě neplatných. Pro zvolení rektorem je třeba, aby kandidát získal alespoň 23 hlasů.

Na rektora kandidovalo pět lidí. Nejmenší počet hlasů vyřadil z dalšího hlasování postupně bývalého děkana fakulty informatiky Pavla Tvrdíka, děkanku stavební fakulty Alenu Kohoutkovou a kybernetika z elektrotechnické fakulty Michala Pěchoučka i současného rektora.

Konvalinka dostal v prvním i druhém kole 15 hlasů, ve třetím pak 16. Petráček postoupil z obou prvních kol se 13 hlasy, ve třetím kole získal hlasů 15.

Současnému rektorovi končí funkční období v lednu 2018. Nový rektor povede školu do roku 2022.

ČVUT je nejvýznamnější technická univerzita v Česku a zároveň nejstarší technická vysoká škola ve střední Evropě. Letos slaví 310 let od svého založení. Na osmi fakultách a v pěti ústavech studovalo loni zhruba 20.000 studentů a škola měla přibližně 3500 zaměstnanců.

Zdroj: 
ČTK