Datum zveřejnění: 
25. 10. 2017

Akademický senát Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) by měl dnes rozhodnout, kdo školu povede v dalších čtyřech letech. Kromě současného rektora Petra Konvalinky se o zvolení ucházejí další čtyři kandidáti. Nový rektor by se měl vedení školy ujmout po jmenování prezidentem v únoru příštího roku. V čele nejstarší technické univerzity ve střední Evropě bude do roku 2022.

Vedení ČVUT se v posledním roce dostalo do sporů s některými částmi školy. Konvalinka si stěžoval na spolupráci s některými děkany, ti mu zase vyčítali špatný způsob komunikace a nedůvěryhodnost. Část akademiků se ho pokusila dvakrát neúspěšně odvolat. Jednou kvůli spolupráci s poradcem Miroslavem Elfmarkem, který byl později odsouzen za podvod, a podruhé kvůli vyčerpání finančních rezerv školy. Konvalinka obě hlasování ustál.

Jeho protikandidáty jsou dnes děkanka stavební fakulty Alena Kohoutková, kybernetik z elektrotechnické fakulty Michal Pěchouček, bývalý děkan fakulty informatiky Pavel Tvrdík a fyzik Vojtěch Petráček z jaderné fakulty, který o funkci rektora usiloval už před čtyřmi roky.

Současný rektor by chtěl docílit zejména vyšší integrity školy. Univerzita jako společenství nezávislých fakult podle něj nemá ve světové konkurenci perspektivu. Ostatní kandidáti si vesměs kladou za cíl na škole obnovit důvěru mezi rektorem a ostatními částmi univerzity.

Nový rektor musí získat nadpoloviční většinu hlasů všech 45 senátorů školy. Pokud ji v prvním kole ani jeden uchazeč nezíská, do dalších kol postupují všichni kromě kandidáta s nejmenším počtem hlasů. Jestliže takto nezíská nadpoloviční většinu nakonec ani poslední zbylý kandidát, volba skončí a do 30 dnů musí být nová.

Zdroj: 
ČTK