Datum zveřejnění: 
24. 10. 2017

Nejen politické strany, ale také vysoké školy žijí letos na podzim volbami. Funkční období končí rektorům hned několika velkých univerzit.
Tak jako poslance nebo prezidenta je volí členové akademické obce na čtyřleté volební období.
Ke školám, které budou mít nové (nebo staronové) vedení, patří České vysoké učení technické (to vybírá nového rektora zítra), Univerzita Palackého v Olomouci, brněnská Mendelova univerzita, ale také úplně největší česká vysoká škola vůbec – pražská Univerzita Karlova. Ta zná jméno člověka, jenž bude v příštích čtyřech letech stát v jejím čele, od minulého pátku.
Konkrétně v případě Univerzity Karlovy jde o rektora staronového. Šéfem instituce zaměstnávající přes 11 tisíc lidí, kde se vzdělává téměř 50 tisíc studentů, se po čtyřech letech už podruhé stal biochemik Tomáš Zima.
Letos byl jeho úspěch přitom ještě přesvědčivější než před čtyřmi lety. Rektorem se stal s převahou už v prvním kole. V jeho první "rektorské" volbě se rozhodlo teprve v kole druhém, kde se utkal ve vyrovnaném souboji se současným ministrem školství a tehdejším prorektorem univerzity Stanislavem Štechem.
"Je třeba dodržovat pár zásad, komunikovat, vést diskusi, i když ne bezbřehou, a nebát se na jejím základě rozhodovat. Držet slovo a umět říct ne, když je to potřeba, to lidé ocení více než mlžení," říká Tomáš Zima, proč je jako rektor úspěšný. Přesto v příštích volbách kandidovat nebude, stejně jako prezident republiky může být do funkce zvolen maximálně na dvě volební období.       

Autor: 
Radka Hrdinová
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes