Datum zveřejnění: 
24. 10. 2017

Již popáté se Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity v Brně, nezúčastní hradních oslav založení československého státu. Hrad, potažmo prezident Miloš Zeman, jej na oslavu 28. října opět nepozval.
"Ne, pozvánka nepřišla," sdělil včera LN Bek. Do Zemanovy nemilosti upadl již v roce 2013. Před sněmovními volbami totiž odmítl prezidentovo politické vystoupení na univerzitní půdě, neboť Zeman byl v té době čestným předsedou kandidující Strany práv občanů – Zemanovci.
Do té doby chodili na slavnostní akt všichni rektoři – a to za prezidentů Havla i Klause. "Nene, žádný kurýr z Prahy nedorazil," říkal tehdy o šokující novince České pozici Libor Grubhoffer z Jihočeské univerzity, druhý z nepozvaných rektorů. Ten se "provinil" tím, že se veřejně zastal Zemanem nejmenovaného profesora Martina C. Putny.
Zatímco Grubhoffer už není rektorem, šéfuje Biologickému centru Akademie věd, Bek je ve funkci ve druhém období. Jeho postoj mu Zeman nedokáže zapomenout: "Pozváni byli všichni rektoři veřejných a státních vysokých škol, s výjimkou pana Beka," potvrdil hradní mluvčí Jiří Ovčáček.
Chybět tak budou nejspíš i lídři zbylých 25 veřejných vysokých škol. "Česká konference rektorů ctí princip: Jeden za všechny, všichni za jednoho," říká Tomáš Zima, znovuzvolený rektor Univerzity Karlovy.       

Autor: 
MARTIN RYCHLÍK
Zdroj: 
Lidové noviny