Datum zveřejnění: 
23. 10. 2017

Michal KUBAL, moderátor:
Sobotní výpadky volebních webů Českého statistického úřadu způsobil hackerský útok. Externí dodavatel, který zajišťuje jejich provoz, původně odkazoval na technické problémy. Zástupci úřadu ale později potvrdili, že se jednalo o cílený útok na infrastrukturu společnosti O2. Zjednodušeně řečeno, o cílené přetížení webu. Úřad taky ujistil, že to neovlivnilo předávání a zpracování výsledků voleb.

Petr KOZLÍČEK, redaktor:
Sobota, 2 hodiny odpoledne. Komise začínají sčítat hlasy. Výsledky pak putují elektronicky do sídla Českého statistického úřadu na další zpracování. Krátce nato weby s průběžnými údaji zaznamenávají problémy.

Václav MORAVEC, moderátor ČT /ČT24 Volby 2017, 21. 10. 2017/:
Stále vidíte na spodní liště průběžné sčítání. Český statistický úřad k nám sem do České televize dodává ty datové soubory, to znamená, že jsou tady ty soubory přepisovány a snažíme se vám zajistit i při kolapsu.

Petr KOZLÍČEK, redaktor:
Podle úřadu se výpadky týkaly pouze webu, který výsledky prezentuje. Byl přetížen falešnými uživateli.

Viliam LISÝ, Centrum umělé inteligence ČVUT:
To mohlo vypadat tak, že teď úplně všichni lidé v Čechách a zahraničí se chtějí podívat na výsledky voleb a ten server samozřejmě nedokázal takovou kapacitu unést.

Petr KOZLÍČEK, redaktor:
Externí dodavatel zaznamenal v průběhu odpoledne útok hned několikrát. Tok informací mezi volebními místnostmi a Českým statistickým úřadem ale podle něj nijak narušen nebyl.

Lucie PECHÁČKOVÁ, mluvčí, O2:
Útoky byly postupně modifikované, což znamená, že se v čase různě měnily, nicméně my máme technické řešení na to, abychom je rychle odhalili.

Petr KOZLÍČEK, redaktor:
Český statistický úřad se cílem takového útoku stal poprvé. Informace o něm předal Národnímu bezpečnostnímu úřadu.

Radek HOLÝ, mluvčí, Národní bezpečnostní úřad:
Začali jsme se tím zabývat, ale musíme předem upozornit, že vystopování toho útočníka je velice málo pravděpodobné.

Petr KOZLÍČEK, redaktor:
Podle IT odborníků podobný typ útoků není nebezpečím pro falšování dat. Jeho cílem bývá nejčastěji snaha o snížení důvěry samotného webu, který je prezentuje. Redakce a Petr Kozlíček, Česká televize.      

Zdroj: 
ČT 1