Datum zveřejnění: 
23. 10. 2017

Jaký je stav staré budovy karlovarské uměleckoprůmyslové školy? Na tuto otázku odpoví odborná expertiza, kterou vypracuje Kloknerův ústav. Jde o výzkumný a zkušební ústav hmot a konstrukcí stavebních působící pod ČVUT v Praze.

Krajští radní jej vybrali v takzvaném poptávkovém řízení, do kterého dorazily tři nabídky.

„Předpokládáme, že ústav provede analýzu a vyhodnocení do konce roku tak, abychom se mohli rozhodnout, jak budeme dál pokračovat,“ uvedl krajský radní pro školství Jaroslav Bradáč.

Stará školní budova je v havarijním stavu a vedení kraje nevyloučilo, že by ji mohla čekat i demolice. V létě se radní kvůli posudku obrátili na České vysoké učení technické, které si od kraje tuto další expertizu vyžádalo. Možností, jak nyní postupovat, je podle radního několik.

„Jednou alternativou je, že lze za rozumné peníze budovu zachránit a opravit. Druhou je, že pokud to nebude možné, bude nutné ji zbourat a na jejím místě postavit novou. Anebo by se škola přestěhovala někam jinam,“ vyjmenoval Bradáč.

Nevylučuje přitom, že v úvahu připadá jak přestěhování do jiné školy, tak stavba úplně nové.

Stará budova karlovarské průmyslovky je pod památkovou ochranou a případná demolice zdejší památkáře značně znepokojila. Považují ji za neodůvodněnou. Kraj už ale požádal ministerstvo kultury o sejmutí památkové péče.

„Ministerstvo kultury přerušilo jednání a čeká na výsledky expertizy,“ uvedl Jaroslav Bradáč.

 

Autor: 
Jana Plechatá
Zdroj: 
vary.iDNES.cz