Datum zveřejnění: 
22. 10. 2017

Od září 2017 mají firmy možnost vyzkoušet si svá digitalizovaná řešení v nově vzniklém Národním centru průmyslu 4.0 (NCP 4.0). To chce šířit osvětu o průmyslu 4.0 a rozvíjet úzkou spolupráci akademické a průmyslové sféry.

Pražské Národní centrum vzniklo v prostorách Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT. Jeho úkolem je přispívat k zavádění principů Průmyslu 4.0 v České republice, a to především do malých a středních podniků. NCP 4.0 volně sdružuje akademické a výzkumné instituce s průmyslovými firmami a profesními organizacemi. Velké firmy se dnes domnívají, že základem úspěchu je spolupráce. Proto právě zde mohou i s akademickou sférou vzájemně sdílet informace o technologických řešeních a dopadu technologického pokroku na společnost. Firmy se tak rychleji dozví o průmyslových trendech, a budou se moci rychleji modernizovat.

Zakládajícími členy a iniciátory vzniku Národního centra Průmyslu 4.0 jsou Svaz průmyslu a dopravy ČR a jeho členské firmy Siemens a Škoda Auto, dále ČVUT, VUT Brno, Hospodářská komora ČR, Středočeské inovační centrum a Jihomoravské inovační centrum.

„Ve Svazu sdružujeme přes 30 oborových asociací a spolupracujeme i s dalšími zaměstnavatelskými svazy. Díky tomu můžeme oslovit mnoho firem, zejména malých a středních podniků, a seznámit je s aktivitami Národního centra,“ komentuje roli SP ČR jeho generální ředitelka Dagmar Kuchtová.

Firmy si mohou vyzkoušet postupy před zavedením do praxe

Na půdě CIIRC vzniká také tzv. Testbed. Ten představuje naprosto unikátní koncept zkušební výrobní linky. Díky variabilitě strojů, robotů a softwarových nástrojů umožní firmám testovat postupy Průmyslu 4.0 před jejich zavedením do reálné průmyslové výroby. Díky rozšířené virtuální realitě, kterou Testbed používá, budou firmy moci výrobní linku „zasadit do reálného světa“ a prohlédnout si, jak funguje. Tím se proces zavedení nové technologie do praxe zjednoduší i zkrátí.

Testbed bude postupně vybavován dalšími moderními technologiemi, které se blíží hranici současných technologických možností. Po plném dokončení se stane prvním zárodkem evropské virtuální infrastruktury. Virtuálně bude propojen s dalšími testbedy jak v ČR, tak zejména v Německu.

 

Zdroj: 
businessinfo.cz