Datum zveřejnění: 
21. 10. 2017

Staronovým rektorem Univerzity Karlovy pro roky 2018 až 2022 bude Tomáš Zima. Nové šéfy mají už i univerzity v Pardubicích či Olomouci. Příští týden se bude volit též na pražském ČVUT a dalších školách.       

Ve volebním podzimu nejde jen o poslanecké lavice, ale také o posty vysokoškolských rektorů. Čtyřleté období totiž končí řadě z nich, takže senátoři právě volí vrcholné představitele veřejných vysokých škol.
Včera odpoledne o svém dalším směřování rozhodla i největší a nejvýznamnější z nich–Univerzita Karlova, jejíž roční rozpočet činí zhruba 9,5 miliardy korun.
Obhajujícího Tomáše Zimu, jenž nyní předsedá České konferenci rektorů, včera odpoledne volilo 51 ze 68 platných hlasů. Oproti tomu jeho vyzyvatele, biologa Jana Černého, podpořilo 17 senátorů, takže se Zima stal takzvaným "kandidátem na rektora", neboť jeho nominaci musí ještě podpisem stvrdit prezident.
"Beru to jako vyslovení důvěry i jako poděkování za to, co jsme na Univerzitě Karlově s kolegy za poslední čtyři roky udělali," řekl LN Tomáš Zima, který by tak měl univerzitu se sedmnácti fakultami vést až do jara 2022.
Nejspíše s ním bude pokračovat i tým devíti prorektorů, mezi nimiž jsou kupříkladu Jan Konvalinka pro vědu, Milena Králíčková pro studijní záležitosti či právník Aleš Gerloch. Černý nevylučuje, že to za čtyři roky zkusí znovu. "Nebráním se tomu," uvedl.

Obhájci na Hané a na VŠE

Svůj čtyřletý mandát obhájil rovněž Jaroslav Miller, rektor druhé nejstarší kamenné univerzity na českém území–Univerzity Palackého. Byl jediným kandidátem a ve středu dostal od senátorů 20 hlasů z 23možných. "Budeme nadále hodně podporovat internacionalizaci a výzkum, ale chci se v dalších letech zaměřit více i na kvalitu vzdělávání," řekl LN profesor Miller. Chystá proto vznik sedmého prorektorského postu – právě pro kvalitu.
Ambiciózní plány do roku 2022 má rovněž Hana Machková z Vysoké školy ekonomické (VŠE), jež neměla soka a pozici v pondělí obhájila ziskem 16 hlasů z 29. "VŠE se rozhodla pro strategii přechodu od kvantity ke kvalitě a našímcílem je získat v oblasti manažerského a ekonomického vzdělávání vedoucí postavení ve střední Evropě. Mou hlavní prioritou je získání národní institucionální akreditace pro oblast vzdělávání v ekonomických oborech," uvedla rektorka Machková.
Už minulý týden proběhly volby na České zemědělské univerzitě, kde Jiřího Balíka vystřídá Petr Sklenička, jehož kariéra byla dosud spjata s fakultou životního prostředí, jejímž byl děkanem i proděkanem. Nedávno pak prezidentský kandidát Jiří Drahoš oznámil, že právě profesor Sklenička je jeho poradcem pro ekologii.
Poprvé v historii by měla Mendelovu univerzitu v Brně vést žena, a sice 38letá ekonomka Danuše Nerudová, která byla v letech 2014 až 2015 i prorektorkou celé školy. Ve středeční volbě jasně porazila obhajujícího rektora.
Ve čtvrtek se konal rektorský výběr i na další škole v Brně: na Veterinární a farmaceutické univerzitě. V napjatém ovzduší, kdy do ulic vyšli i studenti protestující proti "nepřátelské atmosféře", zvítězil dosavadní děkan veterinární fakulty Alois Nečas.
Do čela Univerzity Pardubice se po přestávce vrátí chemik Jiří Málek, který měl na starosti celostátní hodnocení výsledků vědy a výzkumu. Zaměřit se hodlá na kvalitu výuky a otevřenost školy.

A ještě dvě velké techniky

Volební maraton, během nějž školy volí na fakultách i děkany, nekončí. ZatímcoVysoké učení technickév Brně (VUT) bude příští týden vybírat rektora z jediného kandidáta Petra Štěpánka, České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze bude ve středu volit z pětice.
Proti obhajujícímu Petru Konvalinkovi, jenž byl hned dvakrát zkusmo a neúspěšně odvoláván, se postavili Alena Kohoutková, Vojtěch Petráček a dva informatici: Pavel Tvrdík a Michal Pěchouček. Výběr rektora ČVUT bude dalším vrcholem volební sezony.       

Autor: 
MARTIN RYCHLÍK
Zdroj: 
Lidové noviny