Datum zveřejnění: 
18. 10. 2017

Ukázka fyzikálního souboje, přednášky k úkolům pro školní rok 2017/18 i osobní zkušenosti, to vše čeká 20. října od 9:30 do 16:45 hodin pedagogy i studenty středních škol, kteří se rozhodli zúčastnit mezinárodní soutěže Turnaj mladých fyziků (International Young Physicists' Tournament).

Úvodní soustředění na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT V Praze ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci a Fyzikálním ústavem AV ČR má za cíl seznámit nováčky se soutěží, pomoci studentům i jejich pedagogům se v celé soutěži lépe zorientovat a dosáhnout dobrých výsledků. Turnaj mladých fyziků (TMF) je pořádán pod záštitou Jednoty českých matematiků a fyziků.

V pátek se středoškolští studenti seznámí se 17 fyzikálními úlohami, budou pro ně připraveny přednášky o problematice jednotlivých úloh a návod na prezentaci i obhajobu práce před soupeři a porotou.

Studentské týmy složené z 3 až 5 členů a max. 2 náhradníků pod vedením pedagoga budou během školního roku řešit 17 náročných fyzikálních úloh. Svá řešení pak budou obhajovat před ostatními studentskými týmy, a to v regionálních kolech a v celostátním finále. Vítězný tým pak reprezentuje Českou republiku na mezinárodním finále, kterého se účastní třicet týmů z celého světa. Vše v soutěži probíhá v angličtině. Ve fyzikálním souboji členové týmu vystupují v rolích referenta (prezentuje své řešení dané úlohy), oponenta (analyzuje a kriticky hodnotí řešení předložené referentem), recenzenta (hodnotí vystoupení referenta a oponenta).

Výše zmíněné pořádající organizace se již tradičně podílí na přípravě studentů pro tuto soutěž. Letos v červenci pětice studentů opavského Mendelova gymnázia v silné mezinárodní konkurenci uspěla a získala na International Young Physicists' Tournament v Singapuru jednu z pěti stříbrných medailí.

Mezinárodní kolo 31. ročníku této soutěže proběhne v červenci 2018 v Číně. Přihlášky škol (subjektů) do soutěže se podávají do 31. října 2017, a to na stránkách Turnaje mladých fyziků.

Jednota českých matematiků a fyziků je profesní společnost, sdružující vědce, pedagogy i laické příznivce matematiky a fyziky. Její počátky sahají do roku 1862. Jednota si klade za cíl podporovat rozvoj matematiky a fyziky nad rámec akademických a průmyslových institucí, a to zejména popularizací, péčí o talenty a vydáváním odborných stanovisek. Jednota českých matematiků a fyziků v rámci svých oborů především pořádá konference, semináře a setkání, vyhlašuje a organizuje soutěže na všech úrovních škol, vydává časopisy, učebnice a monografie, popularizuje nové i klasické poznatky před laickou veřejností, věnuje se historii, vydává stanoviska k vědecké práci. JČMF je členem Rady vědeckých společností ČR.

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská je jednou z osmi fakult Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT). V současné době má deset kateder. Fakulta byla založena v roce 1955 v rámci československého jaderného programu, hlavním cílem tehdy bylo školit inženýry pro jaderný program bývalé ČSSR. Postupně se činnost fakulty rozrostla na široké spektrum matematických, fyzikálních a chemických oborů. Dnes o ní můžeme mluvit jako o fakultě aplikovaných přírodních věd, neboť poskytuje vysokoškolské vzdělání s hlubokým matematicko-fyzikálním základem na tradičně vysoké úrovni. Vyznačuje se individuálním přístupem k jednotlivým studentům, je bezbariérová a díky svému technickému vybavení umožňuje studium i zrakově postiženým. Studenti se aktivně podílejí na práci kateder a vědeckých týmů, naučí se nejméně dva světové jazyky, důvěrně se sžijí s výpočetní technikou a jsou schopni velmi rychlé orientace v mezioborové problematice. Řada z nich absolvuje studijní pobyty na zahraničních univerzitách. Do praxe odcházejí absolventi Jaderky všestranně připraveni, jsou to žádaní a vysoce úspěšní odborníci.

Zdroj: 
parlamentnilisty.cz