Datum zveřejnění: 
18. 10. 2017

Sdružení CESNET získalo společně s Fakultou informačních technologií ČVUT v Praze patent chránící jeho vynález, který umožňuje implementaci rychlých kompresních algoritmů. Patent nese název Systém pro realizaci rozptylovací tabulky.

Podstata vynálezu spočívá v novém řešení rozptylovacích tabulek (tzv. hashovacích tabulek) implementovaných v programovatelných hradlových polích (FPGA – Field Programmable Gate Array). Řešení umožňuje realizovat rozptylovací tabulky, které mohou být rychle inicializovány na počáteční hodnotu a současně vyžadují malý objem prostředků FPGA. To je zvláště výhodné pro rychlou a efektivní implementaci některých kompresních algoritmů, například typu LZ77. Patent je zapsaný na Úřadu průmyslového vlastnictví pod číslem 306 787.

Patentově chráněné řešení je výsledkem spolupráce oddělení Technologie pro síťové aplikace ve sdružení CESNET a Katedry číslicového návrhu Fakulty informačních technologií ČVUT. Na návrhu řešení se podílel zejména Ing. Matěj Bartík. CESNET v minulosti získal několik dalších patentů v oblasti hardwarového řešení technologií pro přenosy obrazu.

Sdružení CESNET bylo založeno v roce 1996 vysokými školami a Akademií věd ČR. Zabývá se výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií, buduje a rozvíjí národní e-infrastrukturu CESNET určenou pro výzkum a vzdělávání. Díky svým výzkumným aktivitám a dosaženým výsledkům reprezentuje Českou republiku v důležitých mezinárodních projektech, zejména v budování panevropské sítě GÉANT či gridových projektech (EGI.eu), a podílí se aktivně na jejich realizaci. Sdružení pracuje i na využití vysokorychlostních sítí pro sdílení multimediálních dat, a to jak synchronně formou videokonferencí a sdílených aplikací, tak asynchronně formou streamingu.

Zdroj: 
feedit.cz