Datum zveřejnění: 
18. 10. 2017

Stroje na Balkán či Slovensko dodá Kovosvit ze Sezimova Ústí. Zároveň navazuje kontakty s obchodníky z Indie. Pro firmu se 600 zaměstnanci je to po loňských problémech dobré znamení.       

 Přivezli to nejlepší, co nabízejí. Denně absolvovali sto až sto padesát obchodních jednání. A vyplatilo se.
Kovosvit MAS si z říjnového Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně odvezl kontrakty v hodnotě desítek milionů korun.
Několik stolů u stánku firmy ze Sezimova Ústí bylo po dobu veletrhu stále obsazených. Za vyjednáváním s podnikateli z Česka i zahraničí se vydala celá skupina lidí ze sezimovoústecké firmy.
"Obchodu se v Kovosvitu věnuje celý tým. Konkrétně na tuzemský trh máme deset obchodníků, dalších devět se zaměřuje na zahraniční zákazníky. Veletrh, jako je ten v Brně, přináší příležitost potkat se na jednom místě, proto jsou jednání intenzivní a četná. Průměrně sto setkání za den držíme stabilně již několik let," vypráví obchodní ředitel Daniel Horský.
Hlavní misí jihočeské firmy, která zaměstnává 600 lidí, bylo na veletrhu poděkovat zákazníkům a představit nové produkty. Kromě podepsání již předjednaných smluv se ale podařilo i uzavřít některé nové.
"Dnes už sice není doba, kdy se na veletrzích uzavírají velké kontrakty. Se zákazníky pracujeme celoročně. Přesto se nám přímo v Brně povedlo podepsat smlouvy v hodnotě desítek milionů," vysvětluje Horský.
Strojírenská firma se tak dál zvedá po problémech, kdy minulé léto neměla na výplaty a střídali se v ní ředitelé. Odchod zaměstnanců se nakonec podařilo zastavit a na všechny své závazky má nyní společnost domluvené splátkové kalendáře.

Jednali s indickým ministrem

Konkrétní čísla ani bližší informace k novým zakázkám Kovosvit, který se věnuje výrobě a vývoji obráběcích strojů pro automobilový, energetický, letecký a strojírenský průmysl, zveřejnit nechtěl.
Odtajnil pouze některé z nich. Na Slovensku našel zákazníka prototyp stroje s řídicím systémem Heidenhain, další se systémem od Siemensu ihned po veletrhu zamířil na Západočeskou univerzitu v Plzni. Pět strojů pak firma pošle i do Srbska.
"Intenzivní jednání jsme vedli také s indickými partnery, protože Indie byla partnerskou zemí letošního brněnského veletrhu," přidává Horský.
Jedno z netradičních setkání vypíchl generální ředitel Libor Kuchař. "Společně s představiteli Tatra Trucks jsme jednali s panem Deshpandem, ministrem pro střední a velké průmyslové podniky indického svazového státu Karnátaka," upřesnil.
Stroje sezimovoústecké firmy se objevily i u celosvětově známých společností. Jeden z obráběcích strojů vystavil Siemens, který mu dodal řídicí systém. S dalším strojem pomohla japonská firma Mitsubishi. Právě díky spolupráci s touto společností se chce Kovosvit prosadit na tureckém trhu či na Blízkém východě, kde má tento řídicí systém větší uplatnění než v Evropě tradiční produkty Siemensu. Mezi nejdůležitější země, kam Kovosvit prodává své výrobky, nadále patří Česko, Slovensko, Polsko a Rusko.
Závod letos dodá zhruba tři stovky strojů. Nově podepsané smlouvy na letošní výrobu nebudou mít vliv. "V tento okamžik ovlivňují nové zakázky plán až pro první kvartál roku 2018. Je to dáno průběžnou dobou výroby našich strojů," hodnotí současnou situaci ředitel Kuchař.

Stroj získal zlatou medaili

Kromě nových kontraktů si Kovosvit odvezl z Brna i zlatou medaili za stroj WeldPrint 5x, který umožňuje 3D tisk kovu a obrábění v jednom prostoru. Stroj byl utajeným projektem, na němž se podílelo i České vysoké učení technické v Praze. Zatím se však na trhu neuplatňuje.
"Trochu jsme s ním komerčně předběhli dobu. V tento okamžik spatřujeme spíš zájem z vědeckých a inovativních kruhů. Na klasické komerční využití si zřejmě ještě počkáme. Lídři zkoušejí, dotahují technologii, zlevňují ji. I tak nám ale chodí zájemci z řad zákazníků," doplňuje Horský.       

Autor: 
Jakub Bartoš
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes