Datum zveřejnění: 
17. 10. 2017

Přes dva roky vedl Jadernou elektrárnu Temelín. Od 1. září se Bohdan Zronek stal šéfem divize jaderná energetika skupiny ČEZ.

- Strategický rámec udržitelného rozvoje České republiky vzniklý v roce 2010 počítal v oblasti jaderné energetiky se zahájením provozu nových jaderných bloků kolem roku 2020. To je dnes už nereálné, ale je podle vašeho názoru dostavba reálná v jiném časovém horizontu?

Nové mantinely rozvoje české jaderné energetiky stanovila před dvěma roky Státní energetická koncepce a Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky. Oba vládní dokumenty počítají po roce 2035 s novým blokem v Dukovanech a následně pak v Temelíně. S ohledem na věk obou elektráren to dává smysl. Toto pořadí totiž umožňuje dlouhodobě Dukovany zachovat jako jadernou lokalitu s minimálními sociálními dopady na region.

- Je neoddiskutovatelné, že jaderná energie je nejčistší. Proč kolem sebe ale budí tolik nedůvěry? Kde jsou příčiny antijaderné skepse?

Jsou v různých zemích různé. Technické, fyzikální nebo politické. Lidé se obecně bojí toho, co příliš neznají. Radioaktivita není vidět, slyšet ani cítit a to považuji za jeden z důvodů. Například v České věří jaderné energetice dvě třetiny obyvatel, což může souviset například s vyšší úrovní technického vzdělání. V Rakousku je protijaderný postoj výsledkem původně politického referenda, s nímž byla spojena i otázka spouštění, přesněji řečeno nespuštění elektrárny Zwenttendort v roce 1978, Německo postoj k jaderné energetice opakovaně měnilo. A důvěře nepomohly ani události, ke kterým v minulosti ve světě došlo. Každopádně my si důvěry lidí u nás moc vážíme a děláme vše pro to, aby byla ještě větší.

- Existuje mýtus, že Česká republika nepotřebuje jaderné elektrárny, že si vystačí s uhelnými a obnovitelnými zdroji. Proč je opak pravdou?

Už teď jsou Temelín a Dukovany pro ČR klíčovými zdroji. Dohromady pokrývají přibližně 40 procent české spotřeby. Navíc evropská i česká energetika se mění. Bude docházet k útlumu výroby z uhlí a přechodu k obnovitelným a věřím i k jaderným zdrojům. Vedle toho budou hrát důležitou roli bateriová úložiště nebo chytré energetické systémy, které optimalizují spotřebu elektřiny domácností, podniků či továren.

- Alfou a omegou důvěry v jaderné elektrárny je jejich bezpečnost. Jakými standardy, které laická veřejnost snadno pochopí, disponují elektrárny Temelín a Dukovany?

Obě elektrárny jsou pod dohledem Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a současně jsou i předmětem mnoha misí různých mezinárodní organizací včele s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii. Někteří inspektoři státního dozoru jsou přímo trvale přítomni na obou elektrárnách. Nicméně za bezpečnost jsme zodpovědní sami a také ji neustále zvyšujeme. ČEZ do každé z elektráren ročně investuje v průměru miliardu korun do modernizace a posílení bezpečnosti. Jsme si vědomi toho, že zodpovědný a pokorný přístup je důležitý pro dlouhodobý bezpečný provoz.

- V Temelíně se konala konference s názvem Fabrika musí být dobrý soused. Jak se podle vás JETE jako "soused" chová?

Tak jako my (úsměv). Pro nás to znamená maximální otevřenost, snahu pomáhat, zaměřujeme se na životní prostředí a děláme maximum pro minimalizaci vlivu provozu na naše okolí. Jednoduše se soustředíme na něco, čemu se aktuálně říká udržitelný rozvoj. ČEZ je největším firemním donátorem jak v České republice, tak v jižních Čechách. Děláme celou řadu aktivit, na které vynakládáme desítky milionů korun ročně. Podporujeme spolkový život, rozvoj okolních měst a obcí, jsme důležitým zaměstnavatelem a informujeme i o aktuálním dění na elektrárně. Jestli nás lidé v okolí považují za dobrého souseda, je otázka především na ně. Nám z průzkumů vychází, že ano a jsme za to moc rádi.      

Zdroj: 
Brněnský deník