Datum zveřejnění: 
17. 10. 2017

Kateřina Nováková je pedagožkou a vědeckou pracovnicí na Fakultě architektury, kde působí v Experimentálním ateliéru. Od roku 2014 se věnuje vývoji plastové cihly. V roce 2016 založila s kolegou neziskovou společnost PETMAT, která zkoumá, jak co nejlépe recyklovat PET lahve, a také podporuje společenskou uvědomělost při nakládání s plasty. Z PET lahví staví zdi, sochy, používá je jako kulisu pro umělecká představení a propaguje jejich přeměnu v náplň do 3D tiskáren. Začátkem listopadu vystoupí na konferenci TEDxPrague, která se bude zabývat překotně rychlým technologickým vývojem a otázkou, zda nám tento vývoj opravdu zajistí "krásný nový svět".

V úterý 17. října proběhne ve dvoraně Fakulty architektury ČVUT experimentální koncert PET(m)use. Spojuje PET lahve, hudebníky, architekty a experimentátory do jednoho představení

Skladatelé Martin Klusák, Jan Rybář, architekti Šimon Prokop a Kateřina Nováková z ateliéru PETMAT a ženský vokální ansámbl Bubureza na pódiu společně vytvářejí multimediální performanci.

Barevně svítící scéna zhotovená ze speciálně navržených a patentovaných PET lahví vytváří živou a proměnlivou kulisu, ale je i zdrojem neslýchaných zvuků.

"Performerky zpívají, mumlají, křičí, hrají na hudební nástroje, ale hudebním způsobem hrají na objekty každodenního života - klasické budíky, stavební nástroje a samozřejmě i PET lahve. Hudební celek ve spojení s různými barvami a tvary scény vytváří neotřelé scénické situace s až archetypálními významy," popisuje Kateřina Nováková, vědecká pracovnice a pedagožka z Experimentálního ateliéru na Fakultě architektury.

Autor: 
Zuzana Hronová
Zdroj: 
bleskove.centrum.cz