Datum zveřejnění: 
13. 10. 2017

Ministerstvo pro místní rozvoj dnes přivítalo odborníky z oblasti bydlení a rozvoje měst na mezinárodní konferenci „Evropské fórum měst“. Akce se byla připravena ve spolupráci s Evropskou hospodářskou komisí OSN a Fakultou architektury ČVUT.
Účastní se jí na 120 odborníků, kteří tak mají možnost navzájem sdílet zkušenosti ze svých států i regionů a hledat další příležitosti k rozvoji měst. „Mezinárodní konference jsou příležitostí, jak se na téma podívat z více různých úhlů pohledu. Přestože každý stát řeší svoje problémy, jsou si s těmi našimi do značné míry podobné, takže o nich navzájem diskutovat - co funguje a co ne, a za jakých podmínek. Sdílení zkušeností formou konstruktivních diskuzí považuji za jednu z nejpřínosnějších forem spolupráce pro budoucí vývoj měst, protože se tato tematika dotýká všech států napříč Evropou,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.
 
Diskuzí se mimo českých odborníků účastní i zástupci významných nadnárodních institucí, včetně delegátů členských států Evropské hospodářské komise OSN, Evropské komise, Programu OSN pro lidská sídla (UN-Habitat) či OECD. Za mnohé můžeme jmenovat například výkonnou tajemnici Evropské hospodářské komise OSN a zároveň zástupkyni generálního tajemníka OSN Olgu Algayerovou, ředitele Evropského seskupení pro územní spolupráci European Urban Knowledge Network Marta Grisela nebo zástupce Evropské rady obcí a regionů Woutera Boesmana. Úvodní slovo pronesla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.
 
Konference navazuje na workshop „Sídliště, kam dál?“, který se konal včera a řešil výzvy spojené s problematikou budoucnosti sídlišť. „Evropské fórum měst“ je rozděleno do tří tematických bloků, ve kterých účastníci řeší v panelových diskuzích způsoby efektivní implementace schválených dokumentů OSN a EU týkající se městské agendy. Diskutují o roli měst a obcí v městském rozvoji a bydlení. Stranou není ani problematika čerpání fondů Evropské unie v novém programovém období, které začne po roce 2020.
 
Evropská hospodářská komise OSN sdružuje 56 států a v současné době slaví 70. výročí od svého založení. „Evropské fórum měst“ předchází setkání ministrů zemí tohoto regionu států OSN, kteří jsou odpovědní za agendu bydlení a rozvoje měst, v listopadu v Ženevě. Pražská konference tak slouží také jako pracovní jednání před politickým jednáním ministrů a před přijetím společné ministerské deklarace k udržitelnému bydlení a rozvoji měst.
 

Autor: 
Ing. Karla Šlechtová
Zdroj: 
parlamentnilisty.cz