Datum zveřejnění: 
13. 10. 2017

Asistentka bere hračky a přes podavače je vkládá do plastového sáčku.
Přiblíží se robotická ruka a sáček přebírá. Od tohoto momentu už záleží vše jen na strojích. "Sestavili jsme plně automatickou balicí linku. Balí do krabic hračky pro dětské nemocnice, které poté ukládá na paletu," popisuje funkci zařízení moderátorka ukázky.
Robotů je na brněnském výstavišti celá řada. Stali se už nedílnou součástí Mezinárodního strojírenského veletrhu, jehož devětapadesátý ročník dnes končí. Ujít si ho nenechal Libor Pololáník. "Jezdíme tam se školou každý rok. Učitel nás provede po novinkách v oblasti obrábění pomocí CNC strojů, abychom viděli, kam obor směřuje," popisuje cíl návštěvy Pololáník.

TUZEMSKÉ FIRMY

Přestože je strojírenský veletrh hlavně mezinárodní akce, zastoupení na ni mají i firmy z jižní Moravy. Například brněnská firma Abbas.
"Věnujeme se výrobě kamer pro strojové vidění. Schopné 3D vidění se používají například v potravinářské výrobě u pudinků. Dokážou totiž rozpoznat, zda jsou kelímky správně plné," vysvětluje účel produktů firmy Jaroslav Pěček.
Řada strojírenských firem se potýká s nedostatkem zaměstnanců. Abbas jimi ale podle Pěčka netrpí.
"Máme plný stav a zvládáme výrobu. Nemusíme odmítat zakázky," říká.
Inovativní 3D technologie zajímají na veletrhu také Ivetu Karousovou. "Nestačím se divit, co se všechno může s jejich pomocí vytisknout," zmiňuje Karousová oblast, která ji upoutala. Hlouček přihlížejících se v pavilonu V tvoří u stánku žďárské firmy Del. Jejich robot totiž umí člověku podat pivo nebo limonádu.
Stačí ho jen plesknout přes robotickou paži s označením Pivo nebo Limo.
"Robot má kameru, pomocí které pozná, kde před ním leží limonády a piva.
Správnou lahev zvedne a podá ji člověku. Chceme předvést, jak ho dokážeme naprogramovat k různým úkolům," říká o robotovi marketingový ředitel společnosti Del Ladislav Kulhánek. Využití může tento výrobek nalézt například v automobilovém průmyslu.

ZAPOJUJE SE I ŠKOLA

Podobný účel má i robot z dílny Siemensu a Českého vysokého učení technického. Na veletrhu míchá koktejly.
"Vznikl jako studentská práce. Je určený pro spolupráci s dalšími roboty. V továrnách může například montovat převodovky nebo hřídele. Vhodný je do míst, kde je málo prostoru," vyjmenovává možné využití Ondřej Maslikiewicz, který robota na veletrhu obsluhuje. Robotova paže si mezitím napouští do skleničky vodu, přidává led a klade drink na určené místo.       

Autor: 
MICHAL RAPCO
Zdroj: 
Pražský deník