Datum zveřejnění: 
12. 10. 2017

Před dejvickou budovou Fakulty stavební ČVUT v Praze byla zahájena zdarma přístupná výstava Příběh paneláku v Praze. Až do 1. ledna 2018 se zde můžete seznámit s historií i současností šesti pražských panelových sídlišť Solidarita, Invalidovna, Ďáblice, Jižní Město, Jihozápadní Město a Nový Barrandov.

„Rádi bychom ukázali, že všechna sídliště nejsou stejná, že to nutně nemusejí být monotónní shluky krabic vyprojektované anonymním týmem v projekčním ústavu. Panelová sídliště mají svou minulost, přítomnost a v mnoha případech i rozvojový potenciál a pro své obyvatele představují domov. Bylo by proto chybou zavírat oči před osobitostí řady z nich a nechat se ovlivnit jednostrannými odsudky,“ říká autorka projektu Lucie Skřivánková (Zadražilová) z Uměleckoprůmyslového musea v Praze.

[Ukázka z výstavy Příběh paneláku v Praze] [Ukázka z výstavy Příběh paneláku v Praze] [Ukázka z výstavy Příběh paneláku v Praze] [Ukázka z výstavy Příběh paneláku v Praze]

„Exteriérová výstava přibližuje šest sídlišť reprezentujících různá období nové periodizace tohoto typu výstavby, kterou vypracovali řešitelé výzkumného úkolu Panelová sídliště jako součást městského životního prostředí. Zhodnocení a prezentace jejich obytného potenciálu,“ dodává s tím, že v Praze podle posledního sčítání lidu je téměř 10 tisíc panelových domů, ve kterých žije 44 procent, tedy asi takřka 556 tisíc obyvatel hlavního města.

Zdroj: 
designmagazin.cz