Datum zveřejnění: 
12. 10. 2017

Hlavním tématem nového předmětu Energetická bezpečnost na ČVUT, je udržitelný energetický rozvoj a bezpečnost. Tento předmět bude na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze od října přednášet pro studenty programu Elektrotechnika, energetika a management, Mgr. Václav Bartuška, zvláštní velvyslanec České republiky pro otázky energetické bezpečnosti.

Energetická bezpečnost je klíčovým problémem pro naši civilizaci. Kritická situace se zásobováním elektrickou energií nebo plynem může nastat v důsledku přírodní pohromy, rozsáhlé technické závady, teroristického útoku, válečného konfliktu, nebo ji některá mocnost může využít jako nástroj politického nátlaku, což Evropa zažila v nedávné historii. Vědci na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze se zabývají energetickou bezpečností spíše z technického hlediska: jak v kritické situaci zabránit blackoutu, v jakém případě je nutné zajistit funkci energetického systému v ostrovním režimu, jak energetické systémy ochránit před kybernetickými útoky. Umí spočítat, jak a kde investovat do zvýšení bezpečnosti a jaké zdroje lze v případě nouzového režimu rychle mobilizovat a jaký je jejich potenciál. Od letošního akademického roku se na fakultě učí i geopolitické a společenské aspekty energetické bezpečnosti. Ty bude přednášet zvláštní velvyslanec České republiky pro otázky energetické bezpečnosti Mgr. Václav Bartuška.

Děkan Fakulty elektrotechnické prof. Pavel Ripka o výuce špičkového experta na energetiku uvedl: „Jsem velice potěšen, že na naší fakultě můžeme přivítat tak výraznou osobnost, jako je Mgr. Bartuška. Nový předmět nejen posílí profil absolventů v našich energetických studijních oborech, ale mohou si ho zapisovat i studenti ostatních studijních programů. Naši absolventi působí v energetice nejen v technických pozicích, ale i na nejvyšších manažerských postech. Nacházíme se v bodě, kdy je třeba rozhodnout o vývoji naší energetické soustavy s ohledem na nárůst podílu vyrobené energie z obnovitelných zdrojů a v kontextu probíhajících změn na trzích energie. Při těchto úvahách se nesmí zapomenout na energetickou bezpečnost. Energetické bezpečnosti je třeba se věnovat soustavně, nejen pod dojmem teroristického útoku nebo politické krize.“

Autor: 
Petr Smolník
Zdroj: 
ictsecurity.cz