Datum zveřejnění: 
10. 10. 2017

Na brněnském výstavišti v pondělí začal mezinárodní stro jírenský veletrh, který patří u odborné i laické veřejnosti k dlouhodobě oblíbeným akcím.

Do 13. října se na výstavní ploše o 40 000 metrech čtverečních, což je přibližně rozloha pražského Václavského náměstí, prezentuje zhruba 1600 firem z dvaatřiceti zemí světa.
"Ekonomice se daří. Všechny pavilóny jsou vyprodané," uvedl k letošnímu již devětapadesátému ročníku strojírenského veletrhu generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Robotický barman

Mnohé strojírenské firmy se snaží návštěvníky pobavit a ukázat jim pomocí robotů rychlost technického vývoje.
Mezi obráběcími stroji, laserovými řezačkami a nejmodernějšími motory je vystaven i robotický barman, který je schopen namíchat čtrnáct druhů nápojů, a to včetně jejich jemného protřepání. Stačí jen zadat na tabletu název koktejlu, robot vám ho připraví a postaví před vás. S nápadem kdysi přišli studenti pražského ČVUT, jimž pomohli odborníci z firem Siemens, Factorio Solutions a Kuka.
Stroj je jen technickou zajímavostí. "Chceme na něm demonstrovat, že robot zvládá i velmi jemnou práci. Samozřejmě je nutné si s barmanem při pití i popovídat. Pracujeme i na tom, aby náš robobarman zvládal v budoucnu i jednoduchou konverzaci," řekl Právu Vojtěch Janů z firmy Factorio Solutions.

Právě robotizace má podle odborníků velkou budoucnost. Možná i proto strojírenská korporace ABB vystavuje například robota, který je schopen smontovat propisovací tužku nebo za člověka "ručně" propiskou nadepsat obálku, vložit do ní vzkaz a přilepit známku.
Každý z výstavních pavilónů je plný nejrůznějších technických novinek. Například firma Nexnet z Kroměříže se zabývá vytvářením programů pro firmy s obráběcími stroji. "Orientujeme se na zákazníky z Česka a Slovenska. Na jejich nedostatek si nemůžeme stěžovat. Strojírenský průmysl rozhodně nestagnuje," uvedl její obchodní ředitel David Emler. Firma si také na veletrh přivezla zajímavost, kterou příchozí baví. Je jí robot, s nímž si mohou zájemci zahrát stolní fotbálek. Jde o další příklad využití informatiky ve strojírenství.
V největším brněnském pavilónu, jímž je se svým kopulovitým tvarem pavilón Z, lze najít kromě expozic českých středních a vysokých technických škol s nejrůznějšími modely, roboty, stroji nebo studentskými formulemi i automatickou linku, která balí dárky pro děti z nemocnic.      

Autor: 
Vladimír Klepáč
Zdroj: 
Právo