Datum zveřejnění: 
9. 10. 2017

ProfilID: ČVUT

V úterý 7. listopadu 2017 proběhne na půdě ČVUT v Dejvicích inženýrská soutěž EBEC Challenge Prague 2018, kterou organizuje mezinárodní studentská organizace BEST (Board of European Students of Technology). EBEC Challenge je výzvou, jak pro účastníky, tak pro organizátory, kteří se její přípravě věnují ve svém volném čase.

Soutěže se účastní čtyřčlenné týmy složené ze studentů celého ČVUT, které se snaží originálním způsobem vyřešit zadaný problém a své řešení následně prezentovat odborné porotě, jež nakonec rozhodne o vítězi. Již tradičními partnery soutěže jsou společnosti Kamax a P&G, které mají na starost zadání soutěžních kategorií. V kategorii Team design se jedná o praktické řešení zadaného problému z praxe, který je řešen hravou formou pomocí stavebnice Merkur. Druhou kategorií je Case study, kde se studenti zadaný problém z praxe snaží vyřešit teoreticky. Konkrétní zadání se studenti dozvědí až těsně před zahájením soutěže. Nejúspěšnější studenti kromě zajímavých cen postoupí také do regionálního kola pro střední Evropu, kde mohou poměřit své síly s ostatními výherními týmy.
Nejúspěšnější loňský tým se probojoval až do mezinárodního kola, kde uspěl v jedné z podkategorií společnosti Valeo. Studenti Fakulty strojní Michal Aschermann, Petr Bedřich, Martin Brada a Michal Haubner, zastoupený v mezinárodním kole studentkou Fakulty architektury Kristýnou Trpkošovou, ukázali, že studenti z ČVUT dokážou úspěšně poměřit své znalosti s celoevropskou konkurencí.
Technické soutěže pořádané BEST Prague mají na ČVUT už mnohaletou tradici a vždy zaujmou velké množství studentů, pro něž je sledování studentských výkonů atraktivní. Letošní ročník nebude jiný a zahájení soutěže proběhne tradičně v 09.00. Studenti budou mít prostor na vyřešení úkolu od 10.00 do 16.00, kdy následně proběhnou prezentace jednotlivých řešení, od 17.00 se dozvíme vítěze celé soutěže.
Hlavní přínos pro zúčastněné soutěžící tkví ve vyzkoušení si teoretických znalostí na reálných problémech z firemní praxe a pod časovým tlakem. Vyzkouší si prezentaci svého řešení v angličtině, obhájení svých názorů, práci v týmu. V případě postupu do regionálního kola získají i cenné mezinárodní zkušenosti. Hlavně se ale jedná o zajímavý, netradičně strávený den, který jim vedle zkušeností přinese i řadu příjemných zážitků.
Více informací o soutěži naleznete také na webu http://ebec.bestprague. cz. Přihlášky pro studenty ČVUT běží až do 29. 10. 2017.

Autor: 
Nicola Kyjevská, Kateřina Holetová
Zdroj: 
Technický týdeník