Datum zveřejnění: 
9. 10. 2017

Zachytit i ten nejmenší detail velkolepé stavby, jakou je bazilika sv. Markéty v Břevnovském klášteře, pomáhá vědcům laserové zařízení. Díky němu vzniknou 3D modely, které ukážou přesný tvar stavební konstrukce a drobná poškození památky.

Vědce zajímá především horní část baziliky sv. Markéty. „Zaměřili jsme se na dokumentaci klenby, která je unikátní. Je to dílo vrcholného baroka. Proč jsme to měřili? Je to snaha o analýzu klenby a snaha ukázat čistotu této práce,“ přiblížil Karel Pavelka z Fakulty stavební ČVUT.


[Restaurátoři pod sochou svatého Václava]

Odkaz

Pod koněm si tentokrát dali sraz restaurátoři. A nahlédli sondou do sochy

Laser svým paprskem postupně „osahává“ celý prostor klenby. Její symetrii pak znázorňují vrstevnice.

„Symetričnost vrstevnic ukazuje na čistotu provedení té práce. Některé klenby nejsou tak krásně provedené jako je tato, tady je to souhra velmi dobrých řemeslníků,“ zdůraznil výjimečnost břevnovské baziliky Pavelka.

3D model klenby potom vznikl pomocí snímkování. Restaurátorům umožní podrobně studovat stavbu, aniž by ji museli navštívit. Odhalí i drobné trhliny v malbě.

„Restaurátor si může přiblížit detail až na úroveň několika milimetrů a nepotřebuje k tomu lešení,“ vysvětlil výhody modelu Pavelka.

Podobnými metodami vědci dokumentují i další umělecká díla. Pavelkův tým zkoumá třeba sochu sv. Václava na Václavském náměstí. Data poslouží památkářům.

 

 

Zdroj: 
CT24.cz