Datum zveřejnění: 
6. 10. 2017

Nové vybavení svého výzkumného automobilového centra získá Fakulta strojní Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) díky daru svého bývalého absolventa. Čechoameričan Thomas Morel, který je dnes prezidentem významné americké společnosti vyvíjející software pro automobilový průmysl, se rozhodl poskytnout fakultě dar ve výši 1,000.000 dolarů, tedy přibližně 22,000.000 korun. Dar předal zástupcům ČVUT dnes při návštěvě Prahy.

Jak uvedl děkan Fakulty strojní Michael Valášek, dar umožní pořídit klimatizační komoru nebo další komponenty do analyzátorů, jaké používá výzkumné centrum pro automobilový průmysl v Roztokách u Prahy. Na výzkum jsou určeny zhruba dvě třetiny daru, třetina podpoří vzdělávání studentů. Podle děkana budou mít nyní například možnost nechat vyrobit olejové čerpadlo dle vlastního návrhu. Děkan zároveň předal Morelovi memorandum, v němž se fakulta zavazuje k daru přispívat i vlastními prostředky, aby jeho efekt byl udržitelný i nadále.

"Dar, o kterém dnes mluvíme, je uznáním dobré práce. Doufám, že jim (strojní fakultě) pomůže zůstat na špičce v oboru," řekl Morel.

Strojní fakultu, obor stavební a transportní stroje, absolvoval v roce 1965. Poté se odebral do USA a začal tam studovat proudění. V roce 1972 získal doktorský titul na Technologickém institutu ve státě Illinois v Chicagu. Pracoval nejprve v General Motors, později ale založil vlastní firmu Gamma Technologies. Podle tiskové zprávy strojní fakulty je jeho největším přínosem vyvinutí softwaru, který optimalizuje pohon vozidel. Dnes ho používá téměř 80 procent automobilek.

Ke spolupráci se svou "rodnou" fakultou se Morel odhodlal po setkání s profesorem Janem Mackem z této fakulty. Gamma Technologies již dříve poskytla fakultě na bázi akademické licence svůj stěžejní program GT- Suite, který je využíván při studiu mnoha oborů. Morel lidi z ČVUT na jeho používání vyškolil.

Dar ve výši zhruba 22,000.000 korun bude spravovat zapsaný spolek AFEUS. Využití peněz je přesně dáno smlouvou. V současnosti se připravuje stipendium Thomase Morela, které by platilo výjezdy studentů a pedagogů do zahraničí.

Zdroj: 
ČTK