Datum zveřejnění: 
6. 10. 2017

Projekt studentských formulí zaujal studenty na pražské ČVUT už před několika lety. V současnosti na půdě pražské univerzity fungují týmy dva, letos v říjnu slavnostně ukončily sezonu jízdou monopostů po provizorním okruhu v Dejvicích a odhalily své plány na sezonu 2018. Podívali jsme se také do dílny týmu eForce FEE Prague Formula.

Formula Student je mezinárodní projekt pro studenty vysokých škol. Aby se ho někdo mohl zúčastnit, musí splnit následující: na své vysoké škole sestavit tým, který si zajistí podporu, prostory i finance. Postavit vlastní monopost, vybrat závodníky, zajistit propagaci, vést účetnictví, jako by to byla skutečná firma… Není toho málo.

Cílem týmů je pak účast na mezinárodních soutěžích Formula Student/SAE. A v nejlepším případě také vítězství v jednotlivých disciplínách.

Na ČVUT v Praze fungují dokonce dva týmy, které jsou do projektu zařazeny. Jedním je CTU CarTech, druhým eForce FEE Prague Formula.

Do každého z týmů je začleněno zhruba třicet studentů bakalářského i magisterského studia z různých fakult, především z Fakulty strojní a Fakulty elektrotechnické. Skupina se postupně proměňuje, jak odcházejí ti, kteří studium už ukončili. Je proto žádoucí, aby se do týmu hlásili nováčci.

 

Autor: 
Eva Srpová
Zdroj: 
aktualne.cz