Datum zveřejnění: 
6. 10. 2017

Nejlepší práce 9. ročníku soutěže studentů a architektů do 33 let byly oceněny 21. září 2017 již tradičně při mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH. Z celkem 39 přihlášených studií na téma Periferie uvnitř i na okraji poslala porota do finále 11 prací. Udělena byla i cena generálního partnera CEMEX Czech Republic a prostor dostala také veřejnost v hlasování veřejnosti. Vybrané projekty budou k vidění během putovní výstavy, která odstartovala na veletrhu FOR ARCH.


[Radka Lelaková - dílo, Zdroj: © ABF]
[Radka Lelaková - dílo, Zdroj: © ABF]

Soutěž mladých talentů Young Architect Award dává šanci studentům a začínajícím architektům do 33 let ukázat své nadání. Účelem je zapojit autory do tvorby kvalitního prostředí pro život, přiblížit architekturu široké veřejnosti a v neposlední řadě podpořit veřejnou diskusi o architektuře. Odborná porota hodnotila práce dle výběru tématu, koncepčnosti a kontextuálnosti řešení, kvality architektonického/urbanistického řešení, přínosu pro kvalitu životního prostředí, udržitelnosti, novátorství a originality práce.

„Soutěž YAA je jednou z prvních šancí, kdy si mladí architekti a studenti mohou prověřit své dovednosti a poměřit své síly v mezinárodním měřítku. Zdá se, že téma „Periferie“ je velice vážným problémem, o čemž svědčí relativně velké množství prací, jež na tuto problematiku velice trefně reagují. Ocenění autoři disponují značným talentem a invencí. Je zřejmé, že část nově nastupující architektonické generace své poslání myslí vážně a že kvalita české architektury snese srovnání i v mezinárodním kontextu,“ říká předseda poroty Petr Stolín.

Titul CEMEX Young Architect Award 2017, Cena CEGRA

Lázně pro duši - Radka Leláková

Fakulta architektury, ČVUT v Praze, Ateliér Redčenkov

Cena architekta Josefa Hlávky

Dekompresní hranice Chebu - Ing. arch. Tereza Kupková

Fakulta architektury, ČVUT v Praze, Ateliér: Redčenkov

Cena veřejnosti

Konverze areálu bývalé textilní továrny v Železném Brodě - Ing. arch. Petr Stojanov

Fakulta architektury, ČVUT v Praze, Ateliér Rothbauer

Odborná porota pracovala pod vedením předsedy poroty Petra Stolína, PETR STOLÍN ARCHITEKT, ve složení: Zdeňka Vydrová, městská architektka Litomyšle, Jiří Opočenský, ov architekti, David Mareš, třiarchitekti a Josef Pechar, Nadace „Nadání J., M. a Z. Hlávkových“.

V rámci vyhlášení výsledků proběhla též první zastávka putovní výstavy soutěžních prací. Výstava navštíví i další místa v rámci České republiky.

Projekt je realizován s finanční podporou statutárních měst Ostravy a Brna.

 

Zdroj: 
earch.cz