Datum zveřejnění: 
26. 9. 2017

V pondělí 4. září 2017 odstartovaly na Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT v Praze hned tři významné aktivity. Ve spolupráci se zakládajícími partnery bylo slavnostním podpisem memoranda založeno Národní centrum Průmyslu 4.0 (NCP 4.0). Dále zde byl představen Testbed pro Průmysl 4.0 jakožto nové výzkumné a experimentální pracoviště pro testování inovativních řešení. Současně pak CIIRC ČVUT zahájil spolupráci s VUT Brno a předními německými výzkumnými organizacemi DFKI a ZeMA, které vyvíjí zcela nový koncept pokročilé průmyslové výroby.
Hlavními zakládajícími členy a iniciátory vzniku NCP 4.0 jsou kromě ČVUT také VUT Brno, Siemens, Škoda Auto, Svaz průmyslu a dopravy ČR, Hospodářská komora ČR, Středočeské inovační centrum a Jihomoravské inovační centrum. Cílem založení Centra, jehož rozšíření se plánuje i na brněnské VUT, je přispívat k zavádění principů Průmyslu 4.0 v České republice. NCP 4.0 volně sdružuje akademické a výzkumné instituce s průmyslovými firmami a profesními organizacemi. Zaměří se na sdílení informací o technologických řešeních, bude organizovat semináře, konference a workshopy popularizačního i vědecky zaměřeného charakteru.
NCP 4.0 bude přirozeně navázáno na projekty realizované v Testbedu pro Průmysl 4.0, který také vzniká na půdě CIIRC ČVUT. Testbed představuje koncept zkušební výrobní linky, která díky variabilitě strojů, robotů a softwarových nástrojů umožní testovat postupy Průmyslu 4.0 před jejich zavedením do reálné průmyslové výroby. Testbed bude postupně vybavován moderními technologiemi včetně kombinace rozšířené i virtuální reality a po plném dokončení se stane prvním svého druhu v Evropě.      

Zdroj: 
IT Systems