Datum zveřejnění: 
26. 9. 2017

 Igor Jex z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské Českého vysokého učení technického v Praze (FJFI ČVUT) se stal čestným členem významné mezinárodní vědecké organizace The Optical Society. Sdružuje vědce, inženýry, studenty a vedoucí pracovníky, kteří přinášejí nové objevy a urychlují úspěchy v nauce o světle. Jex získal status čestného člena za přínos v oblasti kvantové optiky, a to jako vůbec první Čech v novém tisíciletí.
"Osobně to považuji za velikou poctu mé práci a práci mých kolegů, studentů a zahraničních partnerů," uvedl Jex. Jeho tým se věnuje kvantové teorii a praktickým experimentům, díky nimž vznikají kvantové počítače. "Ty pak mohou být mnohem výkonnější a bezpečnostní šifry a komunikační protokoly se stanou neprolomitelné," uvedlo ČVUT.
Jexův tým tvoří převážně mladí vědci, přesto mají na kontě řadu ocenění. Příkladem je cena Siemens z roku 2012. Jex je děkanem FJFI a z vědců na ČVUT je nejcitovanější osobností. Čestným členem The Optical Society byl zvolen na zářijovém zasedání této organizace ve Washingtonu.       

Zdroj: 
Mladá fronta Dnes