Datum zveřejnění: 
25. 9. 2017

Vysílače mobilních operátorů nemusejí sloužit jen pro zprostředkování telefonního a datového spojení. Když prší, tak mikrovlnné (MW) spoje vysílačů vykazují útlum signálu. Ten je přímo úměrný intenzitě deště. Podle měření jsou data spolehlivá a nabízejí široký potenciál využití nejen v meteorologii.
Na využití měření srážek pomocí MW spojů již pracuje Katedra hydrauliky a hydrologie Fakulty stavební ČVUT spolupráci s operátorem T-Mobile.
"Unikátnost našeho projektu tkví v kvalitě, s jakou data z MW spojů získáváme. Ve spolupráci s T-Mobile jsme vyvinuli software, který umožňuje sbírat data z každého ze stovek těchto spojů po deseti vteřinách, zatímco u metod, jimiž se zabývají výzkumné týmy z jiných zemí, k tomu běžně dochází po čtvrthodině," říká vedoucí projektu Vojtěch Bareš z ČVUT.
Nová metoda může podle výzkumníků zpřesnit radarovou předpověď počasí, nebo může přispět k včasné předpovědi odtoku vody z městského povodí, například během bleskových záplav. Pomoci může i provozu městských kanalizačních systémů, čistíren odpadních vod a závlahových systémů v zemědělství. Český projekt "Predikce srážkového odtoku v urbanizovaných povodích na základě deštěm generovaného útlumu mikrovlnných spojů telekomunikační sítě" běží od roku 2013, přičemž první tři roky výzkumníci sbírali data z MW spojů a vyhodnocovali jejich využití.       

Zdroj: 
Pražský deník