Datum zveřejnění: 
25. 9. 2017

Počet studentů na vysokých školách v Praze se opět o něco sníží. Vyplývá to z předběžných výsledků přijímacích zkoušek na Univerzitu Karlovu (UK), České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) a Vysokou školu ekonomickou v Praze (VŠE).
Pokračuje tak trend, kdy se na vysoké školy v důsledku demografického vývoje hlásí populačně velmi slabé ročníky. Na některé obory a fakulty přesto počet přihlášek vzrostl, týká se to zejména technických oborů, například na Přírodovědecké fakultě UK, Fakultě architektury ČVUT nebo Fakultě informatiky a statistiky VŠE.
Všechny tři oslovené školy letos přijímaly uchazeče až do konce léta, když na některých fakultách se přijímání studentů zatím úplně neuzavřelo.
Třeba na Pedagogické fakultě UK se ještě koná takzvané doplňovací řízení. Letos se na tuto fakultu přihlásilo asi o pět procent méně studentů než loni, přijato bylo zatím asi o desetinu méně než loni.
Počet přijatých na UK byl k 8. září asi 17 207, což je přibližně o 3 200 méně než loni.
Na ČVUT klesl počet přihlášek z 16 258 loni na asi 15 400 letos. Ještě víc se snížil počet přijatých, a to z 10 166 na 8 337.
Na VŠE se počet přihlášených studentů do bakalářského studia zmenšil zhruba o 500, přibližně na 8 400.      

Zdroj: 
Mladá fronta Dnes