Datum zveřejnění: 
21. 9. 2017

 Největší světový internetový obchod Amazon už provozuje třípodlažní sklad v Polsku. Je otázkou času, kdy se podobný projekt objeví také v Česku. "Vyšší haly se stanou v příštích letech na trhu standardem," říká Blake Horsley, ředitel developmentu v Praze sídlící společnosti P3, která staví a vlastní sklady napříč Evropou. Standardem dosud bývaly skladové haly o výšce 12 až 14 metrů. Nově by podle zkušeností ze západní Evropy mohly dosahovat až ke 40 metrům. Ve východní Asii nejsou výjimkou dokonce ani dvacetipatrové sklady.
Vysoké skladovací haly vyhovují hlavně e-shopům, které potřebují rychle dodávat zboží svým zákazníkům.
Pracovníky putující desítky metrů dlouhými halami u nich začínají nahrazovat roboti. Pro zaměstnavatele mají kromě toho, že mohou pracovat ve velkých výškách, a tedy lépe využívat prostor, i řadu dalších výhod: mohou odbavovat objednávky nonstop, snižují náklady na osvětlení, vytápění či přísun čerstvého vzduchu, méně chybují.
Možnost skladování zboží při velmi nízkých teplotách ocení zejména producenti a prodejci potravin, které se rychle kazí.
"Jak můžeme vidět na příkladech internetových obchodníků Amazon či Alibaba, trh se mění velmi rychle," potvrzuje Pavel Sovička, ředitel další developerské společnosti Panattoni Europe. Tato firma spolu s českou skupinou Accolade aktuálně dostavila v Chebu největší distribuční centrum e-shopu Tchibo ve střední a východní Evropě. "Zatímco z Brém k českému zákazníkovi putovalo zboží čtyři až šest dnů, z Chebu mu přijde za jeden až tři dny. Průměrně nyní rozesíláme 25 tisíc zásilek denně," říká
ředitel Tchiba v Česku Richard Hodul. Tchibo se zatím spoléhá na klasickou manuální práci.
Naopak velkoobchod Makro už ve svém novém distribučním centru na severu Prahy využívá poloautomatizované systémy, podobně jako Lidl v rovněž novém distribučním skladu v Plzni. Přesun práce z lidí na roboty ale podle odborníků může v českých podmínkách narazit na několik mantinelů.
"Roboti sice zbaví lidi těžké práce, ale potřebují vzdělané odborníky, kteří by je obsluhovali. A těch je u nás nedostatek," zdůrazňuje Vladimír Mařík z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT.
"V některých městech teď mají nízkou nezaměstnanost a myslí si, že jsou mistry světa, ale nutně potřebují vzdělané odborníky, jinak se zahraniční firmy přesunou jinam," přitakává Jiří Suremka z poradenské firmy ComplexRE.
Podle něho mohou záměry na výstavbu automatizovaných skladů v Česku narazit i na výškovou regulaci výstavby a dlouhý povolovací proces. Na druhé straně ale vyšší budovy distribučních center mohou vyřešit problém s nedostatkem volných pozemků pro výstavbu v okolí Prahy a dalších velkých měst, kvůli němuž některé firmy musejí zamířit na okraje menších sídel.       

Autor: 
DENISA HOLAJOVÁ
Zdroj: 
Pražský deník