Datum zveřejnění: 
20. 9. 2017

Vítězem architektonické soutěže Český ostrovní dům 2017 se stal projekt soběstačného domu pro čtyřčlennou rodinu. Autory jsou Kristýna Ulrychová, Josef Konečný a Matouš Juráň, studenti stavební fakulty ČVUT v Praze.

Představte si svět, kde domy vyrábějí tolik energie, že pokryjí svoji spotřebu a přebytky pomáhají okolním budovám, zatímco elektřinu ze sítě používají jen jako zálohu. Zároveň minimalizují spotřebu pitné vody a maximálně využívají vodu dešťovou. Zhruba takové bylo téma 2. ročníku studentské architektonické soutěže Český ostrovní dům. Z 20 propracovaných konceptů hospodárných rodinných domů vybrala porota šest nejlepších. Vítězný projekt Kristýny Ulrychové, Josefa Konečného a Matouše Juráně zaujal porotu podobou i chytře vymyšleným systémem fotovoltaických panelů v kombinaci s domácím bateriovým úložištěm. Třetí místo získala vize Nikolety Slovákové a Tomáše Vaněčka (3) a čtvrté místo projekt týmu Petra Hory, Martina Valáška a Jana Maška (2).
V odborné porotě, která vybírá vítěze, jsou špičkoví experti architektury a technologie i prakticky smýšlející laici. Spolupracují na ní i Fakulta stavební ČVUT v Praze, Fakulta architektury VUT v Brně a VŠTE v Českých Budějovicích. Soutěž vznikla v únoru roku 2016 s cílem urychlovat nástup šetrnějších technologií do běžné české zástavby. "Elektřina se stále ve velkém vyrábí z uhlí, zažíváme nevídaná období sucha, k tomu všemu skokově roste globální populace. Je proto rozumné a racionální pátrat po lepších možnostech provozu našich budov. Tomuto procesu se snažíme napomáhat tím, že propojujeme mladou generaci architektů a stavařů s inovátory z praxe," říká autor celé soutěže Pavel Podruh. A co znamená ,ostrovní‘ dům? Mělo by jít o takovou budovu, která bude zcela nezávislá na inženýrských sítích.
Další velký projekt čeká Český ostrovní dům v příštím roce. Na jihu Čech by se totiž měly začít stavět dva prototypní ostrovní domy. Ty pak budou kromě jiného sloužit jako veřejně přístupná laboratoř nápadů. Vizualizace studentských projektů ze soutěže ČOD 2017 ke stažení na http://bit.ly/2wlCodV      

Zdroj: 
Doma Dnes