Datum zveřejnění: 
16. 9. 2017

Využít výsledky výzkumu v inovacích a dosáhnout toho, aby byly inovace co nejprospěšnější, budou příští týden na konferenci Open Science v Praze probírat odborníci a zástupci firem z Česka, Japonska a Finska. Konferenci pořádá Technologická agentura (TA ČR) ve čtvrtek 21. září. Stejný den večer předseda agentury Petr Očko předá na slavnostním večeru ocenění za nejlepší projekty v aplikovaném výzkumu.
 

Na konferenci v jedné z budov Českého vysokého učení technického v Dejvicích přijede zástupce japonské inovační agentury Makoto Watanabe či ředitel obdobné agentury ve Finsku Pekka Soini.

Nejlepší projekty získají ocenění

„Cílem je upozornit společnost na čtyři hlavní oblasti inovačního ekosystému, který pro svůj hladký rozvoj vyžaduje. A to nový způsob myšlení, jednání, komunikace i spolupráce," uvedl ředitel TA ČR Petr Očko.

Mezi hosty jsou čeští experti a zástupci firem, které se inovacemi zabývají. Představí se například odbornice na fyziku plazmatu Kateřina Falk, radiobiolog a biofyzik Karel Volenec či René Kubů z Microsoftu.

Ve stejný den večer předá předseda TA ČR ceny čtyřem nejlepším projektům, které agentura podpořila a jejichž výsledky se již uplatnily v praxi. „Udělujeme je v kategoriích Řešení pro kvalitu života, Ekonomický přínos, Užitečnost řešení a Originalita řešení. Odborná porota vybírala z 38 projektů, které postoupily do užšího výběru ze stovek projektů, které naše agentura finančně podpořila," uvedl předseda Očko.

Technologická agentura je státní instituce, která rozděluje peníze na aplikovaný výzkum a vývoj. Přijímá a hodnotí projekty a rozhoduje o jejich podpoře. V minulosti podpořila například vývoj vakcíny proti borelióze, návrh motoru na stlačený plyn do lokomotiv nebo nanotechnologii, která umožní zjistit nebezpečné látky v ovzduší.
 

Zdroj: 
prazsky.denik.cz