Datum zveřejnění: 
16. 9. 2017

Podle nejnovějšího vydání Times Higher Education World University Rankings se Univerzita Karlova stejně jako vloni umístila v tomto mezinárodním žebříčku vysokých škol nejlépe ze všech českých VŠ, a to v páté stovce. Udržení této pozice lze vzhledem k dlouhodobému nedostatečnému financování vysokých škol v České republice považovat za úspěch.

Times Higher Education World University Rankings (THE) je žebříček vysokých škol, za nímž stojí britský časopis Times Higher Education. Poprvé byl zveřejněn v roce 2004. Tento žebříček vedle vědecké, výzkumné a vývojové činnosti hodnotí také vzdělávání, spolupráci s vnějším světem či mezinárodní rozměr instituce, vedle mezinárodní bibliografické databáze Scopus se opírá také o data z šetření mezi akademickou obcí. Konkrétně je žebříček THE založen na následujících kompozitních kategoriích a vahách: výuka a vzdělávání, výzkum, citace, mezinárodní rozměr a výnosy na vědeckou a tvůrčí činnost ze soukromých zdrojů.

Z domácích vysokých škol se v letošním žebříčku rovněž nacházejí Masarykova univerzita (501-600), Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, České vysoké učení technické v Praze, Univerzita Palackého v Olomouci (600-800), Vysoké učení technické v Brně, Česká zemědělská univerzita v Praze, Ostravská univerzita, Univerzita Pardubice, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně a Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava, Západočeská univerzita v Plzni (801-1000) a Technická univerzita v Liberci (1001-1100).

 

Zdroj: 
parlamentnilisty.cz