Datum zveřejnění: 
15. 9. 2017

Nové moderní sídlo Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky Českého vysokého učení technického (CIIRC ČVUT) upoutá na první pohled progresivní fasádou. Mnoho pozoruhodných prvků se nachází také uvnitř této budovy.

Hned několik výjimečných řešení bylo použito i při instalaci výtahů značky Schindler, které zajistí pohodlný pohyb až 1 650 vědcům, studentům a dalším uživatelům objektu slavnostně otevřeného na začátku letošního května.

STANDARDIZOVANÉ, ALE FLEXIBILNÍ ŘEŠENÍ

Nízkoenergetická moderní budova se nachází poblíž Vítězného náměstí v pražských Dejvicích. Členitá stavba s užitnou plochou přibližně 34 000 m2 vznikla přestavbou původně pěti-, nyní sedmipodlažní budovy Technické menzy, která byla navíc půdorysně rozšířena, a dostavbou. Novostavba je desetippatrová budova se třemi podzemními podlažími. Budovy jsou propojeny dvěma spojovacími krčky v nadzemní části. Tomu odpovídá i dodané mobilní řešení v podobě deseti výtahů. "Ve všech případech jde o typ Schindler 3300, který je vysoce standardizovaný a zároveň velmi flexibilní. Výrazně se liší nosnost výtahů, která se podle předpokládaného způsobu využití instalovaných zařízení pohybuje od 625 kg do 1 125 kg (až 15 osob)," představuje zvolené řešení Ing. Jiří Hoffman, projektový manažer ze společnosti Schindler CZ, a.s. Polovina výtahů v objektu je s ohledem na celkové pojetí budovy umístěna v prosklené šachtě s ocelovou konstrukcí, polovina pak v šachtě betonové. Nejvyšší - 44 210 mm - je betonová šachta výtahu zastavujícího v 11 patrech.

SVIŽNÁ VYHLÍDKOVÁ JÍZDA

Pozoruhodná je také nejvyšší prosklená šachta, která měří 40 860 mm. Cesta výtahem s prosklenou kabinou zastavujícím v 10 patrech je tak zároveň vyhlídkovou jízdou, která je však poměrně svižná. "Rychlost výtahu 1,6 m/s je unikátní zejména s ohledem na skutečnost, že u výtahu byly kvůli podchozím prostorům instalovány zachycovače na protiváze," vysvětluje Ing. Jiří Hoffman. Zachování rychlosti je v tomto případě výsledkem zcela nového technického řešení, které přinesla mezinárodní spolupráce v rámci značky Schindler.

KONSTRUKCE VÝTAHU OPLÁŠTĚNÁ PŘEDSAZENOU FASÁDOU

Další zajímavé řešení spojené s výtahy dobře vidí i cestující. Souvisí s pozoruhodnou předsazenou vnější fasádou budovy. Některé výtahy v budově totiž mají ocelovou konstrukci, která obvykle bývá opláštěna sklem, odkrytou. Jako ochrana mj. před vniknutím nepovolaných osob pak slouží opláštění celé budovy. Výsledkem je vizuálně atraktivní provedení, které je v souladu s konceptem celé stavby.

TŘI VÝTAHY V JEDNÉ ŠACHTĚ

Z technického hlediska je pozoruhodné také řešení tzv. triplexu, kdy jsou tři výtahy umístěny v jedné šachtě rozdělené vnitřními přepážkami. Ve všech třech případech zároveň jde o výtahy s kabinovými dveřmi na obou stranách. Výška betonové šachty činí v případě triplexu 12 600 mm a je nejkratší šachtou v celém projektu.

ZELENÁ MOBILITA

Nové sídlo Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT je nízkoenergetické a využívá špičkové technologie, postupy a prvky udržitelného stavění. "Také výtah Schindler 3300 s lehkou konstrukcí je navržen tak, aby měl trvale nízkou spotřebu energie. Provozní účinnost zůstává stejná po celou dobu životnosti a výtah je téměř 100% recyklovatelný," říká Ing. Jiří Hoffman ze společnosti Schindler CZ, a.s. Není-li výtah v chodu, spotřebuje díky pohotovostnímu režimu (stand-by) o 40 % méně energie na frekvenční měnič, ovladače, světla a větrání. "Probuzení" zpět do provozu je přitom okamžité. Standardní výbavou tohoto typu výtahu jsou LED svítidla s dlouhou životností a nižší spotřebou energie.
Vedle Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT bude budova sloužit jako sídlo rektorátu, několika kateder Fakulty elektrotechnické a části Výpočetního a informačního centra ČVUT. Výukové a výzkumné centrum má fungovat jako ústřední pracoviště špičkové vědy napříč technickými obory. Stavbu realizovalo sdružení HOCHTIEF-VCES, vítěz veřejného výběrového řízení.   

Zdroj: 
Development News