Datum zveřejnění: 
15. 9. 2017

O krok blíž je plán krajského města, aby jeho ulice brázdila samořiditelná auta. Ústí nad Labem o to usiluje od poloviny letošního roku, teď se záměr dostal do vládního programu Restart, který řeší rekultivaci Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje. Ve hře je výstavba testovacího polygonu nebo testovací zóny přímo ve městě. "Naší ambicí je stát se centrem výzkumu a vývoje autonomních řídicích systémů a chytré mobility. Je to trend budoucnosti a takový projekt by mohl přilákat pozornost špičkových firem, expertů a také vytvořit atraktivní pracovní místa. Současně chceme využít potenciál univerzity a udržet si i její studenty ve městě," řekla ústecká primátorka Věra Nechybová (klub UFO).

Testy bude platit stát

V současné době připravuje Inovační centrum Ústeckého kraje (ICUK) ve spolupráci s městem a děčínskou pobočkou Českého vysokého učení technického (ČVUT) podklady k vypracování studie proveditelnosti. A protože je plán součástí vládního programu, uhradí náklady na vypracování studie ministerstvo dopravy. Městu poskytne celkem 2 miliony korun. "Jsme zapojeni do pracovní skupiny při ministerstvu dopravy, která se věnuje právě autonomní dopravě. Koordinujeme úsilí města s celonárodními prioritami a získáváme pro ně podporu. Klíčovým partnerem je pro nás firma Valeo, která má poměrně široké portfolio včetně značek Volkswagen a Škoda," upřesnil ředitel ICUK Tomáš Siviček.
Kdy bude celý projekt spuštěn, závisí na výsledcích studie proveditelnosti, podle mluvčího ICUK Ondřeje Kleina by se tak ale mohlo stát v horizontu 6 až 8 měsíců. "Doufáme, že projekt pomůže změnit image kraje. Je potřeba pracovat na rozvoji inteligentní dopravy a vnímat testování autonomních vozidel jako významný posun vpřed. Je naším úkolem, aby v tom významnou roli hrál právě Ústecký kraj a město Ústí," zdůraznila Gabriela Nekolová, zástupkyně zmocněnce vlády pro Restart.
Snaha přivést do Ústí nad Labem auta řízená počítačem navazuje na projekt, který probíhá pod záštitou ICUK a na kterém s ním spolupracuje ústecká univerzita a ČVUT.

Autor: 
MIRKA SALAVOVÁ
Zdroj: 
5plus2