Datum zveřejnění: 
14. 9. 2017

Miroslav VAŇURA, moderátor:
Studentské koleje jsou beznadějně plné. O ubytování tam letos žádá o několik tisíc studentů víc, než minulý rok. Kvůli rostoucím cenám nájmů si už totiž pohodlí a soukromí bytů, nemohou dovolit.

Kristýna DUŠÁK, moderátorka:
Nejhůře jsou na tom studenti v Praze, tam je rozdíl mezi pokojem v bytě a na školní kleji až několik tisíc korun.

Jan MARVAN, redaktor:
Každý rok v Praze zápasí o nejlepší bydlení přes třicet tisíc studentů v minulých letech se ale většina z nich přesouvala z kolejí do bytů.

studentka:
Já jsem bydlela na kolejích v Suchdole dva roky a chodili jsme na různé studentské párty a občas tam byl i velký hluk po večerech, takže jsem se přestěhovala na privát.

Jan MARVAN, redaktor:
Po letošním raketovém nárůstu nájmů je ale trend opačný, byty se staly pro studenty nedostupné a kvůli financím se vrací na koleje. Ty už ale několik měsíců nemají místa.

Jiří BOHÁČEK, ředitel kolejí ČVUT:
Tím, že se zdražily nájmy v bytech, tak to je první moment, kdy student se snaží se ubytovat na kolejích. V prvním kole jsme měli asi dva tisíce žádostí navíc.

Jan MARVAN, redaktor:
Ještě v roce 2015 zaplatil student za pronajatý pokoj v soukromém bytě přibližně tři a půl tisíce korun na měsíc. Dnes se cena pohybuje kolem pět a půl tisíce korun. Cena ubytování na koleji je pořád stejná, přibližně dva tisíce devět set korun. Dostupnost privátního bydlení se zhoršila i studentům, kteří si za byt připlatí. Díky vysoké poptávce si majitelé nemovitostí v Praze mají z čeho vybírat a studenti nepatří k první volbě.

Jaroslav NEDVĚD, realitní makléř:
Pronajímatelé se obvykle obávají vybydlování, vztahů se sousedy i vlastně krátkodobosti toho pronájmu. Pronajímatel dneska si může vybírat v průměru z nějakých deseti, patnácti zájemců.

Jan MARVAN, redaktor:
Opačná situace je na druhém konci republiky v Brně. Tam se studenti mezi bytem a kolejí rozhodují podle úplně jiných kritérií. Cenově se to totiž nijak výrazně neliší.

studentka:
Takže bydlím na koleji kvůli tomu ,že je to taková uzavřenější komunita a není problém sdílet studijní materiály, anebo si pomáhat. Finančně to vychází od dvou tisíc pět set korun do tří tisíc.

studentka:
Tento rok se rozhodl můj přítel přejít do Brna, takže jsme se rozhodli jít na byt a platíme okolo třech tisíc.

Jan MARVAN, redaktor:
Pár volných míst na kolejích se ale může ještě do začátků zimního semestru uvolnit. Někde proběhla rezervace pokojů pouze on-line. Pro Televizi Barrandov - Jan Marvan.      

Zdroj: 
TV Barrandov