Datum zveřejnění: 
12. 9. 2017

Katedra hydrauliky a hydrologie z Fakulty stavební ČVUT spolupracuje s T-Mobilem na nové metodě měření srážek. Využívají přitom mikrovlnné spoje, kterými se mezi sebou dorozumívají vysílače mobilních sítí. Déšť způsobuje útlum signálu, který je přímo úměrný srážkové intenzitě. Z nezávislých měření jinými metodami vědci zjistili, že se výsledky shodují.

T-Mobile využívá asi 10 000 mikrovlnných spojů. Měřicí síť by tak byla hustší než v případě srážkoměrů nebo meteoradarů (ty jsou u nás jen dva). Data získaná vysílači by mohla sloužit k předpovědím bleskových povodní ve městech, optimalizaci provozu kanalizačních systémů a ČOV, zefektivnění zemědělských závlahových systémů nebo ke zpřesňování radarové předpovědi.

„Unikátnost našeho projektu tkví v kvalitě, s jakou data z mikrovlnných spojů získáváme. Ve spolupráci s T-Mobile jsme vyvinuli software, který umožňuje sbírat data z každého ze stovek těchto spojů po deseti vteřinách, zatímco u metod, jimiž se zabývají výzkumné týmy z jiných zemí, k tomu běžně dochází po čtvrthodině,“ říká vedoucí projektu Vojtěch Bareš z ČVUT.

 

 

Autor: 
Lukáš Václavík
Zdroj: 
cnews.cz