Datum zveřejnění: 
10. 9. 2017

Na přehlídce inovací Future Port Prague se v tomto týdnu představila technologická špička z celého světa. Řadit se k ní chtějí i studenti ČVUT se svou formulí.

Konstrukcí svých vlastních formulí se zabývají hned dva představené projekty, na nichž se podílejí i akademická pracoviště. Konkrétně pak izraelská Ben Gurionova univerzita z Negevu a pražská Fakulta elektrotechnická ČVUT.

„Naše datové systémy vyhodnocují vše, co se ve voze během závodu či tréninku děje včetně reakcí pilota v reálném čase. Simulátor virtuální F1, který představujeme, navíc umožňuje řidiči nacvičit trať před samotným závodem,“ říká izraelský vývojář Tamir Plachinsky, šéf a zakladatel firmy Griiip.com.

Jeho společnost se účastní i závodů formule 1000 s vozem Aprilia RSV 4, jenž včetně paliva váží pouhých 390 kilogramů. Premiéru projektu v Česku uvedl izraelský velvyslanec Daniel Meron. "Future Port vnímáme jako možnost, jak tyto naše aktivity prezentovat světu," uvedl Meron.

V Česku vyvinutou a postavenou studentskou formuli na holešovickém Future Portu představil kapitán týmu elektrotechnické fakulty ČVÚT Jan Kosina. Jeho stroj získal třetí místo v nedávném závodě na mosteckém autodromu. „Závodní studentský tým eForce Prague Formula se řadí ke světové špičce v soutěžích Formula Student. Loni jsme s naším strojem vyhráli například závody v Kanadě a USA. Navíc je neustálá motivace, protože jedním z pravidel soutěže je, že studenti musí každý rok sestavit nový prototyp formule,“ uvedl k práci týmu Kosina.

Vůz FSE.06 je již šestou generací vyrobenou na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze. „Další možnost vidět naší formuli v akci budou zájemci mít v dejvickém univerzitním kampusu pátého října,“ doplnila mluvčí FEL Libuše Petržílková.

Zdroj: 
e15.cz